Новината съобщи на съвещание с ръководството на въоръжените сили министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"В съответствие с неговата заповед днес в 10 ч. московско време войските на Източния военен окръг, а също така съединенията и воинските части, разположени на неговата територия, се привеждат в пълна бойна готовност", разпореди Шойгу.

Вижте снимки >>>

Военният министър нареди органите за военно управление и войските да бъдат изведени на полигони, където да бъде проведена подготовка за изпълнение на възложените им задачи на контролни занятия и тактически учения.

"Особено внимание при проверката трябва да се отдели на прегрупирането на войските на големи разстояния като приоритетна задача на Източния военен окръг. Трябва да се разгърне системата за управление на материално-техническото снабдяване и медицинското осигуряване", добави Шойгу.

Над 100 000 войници участват в разпоредената внезапна проверка на бойната готовност, предаде ИТАР-ТАСС. Началникът на работната група генерал-полковник Николай Богдановски заяви, че в проверката участват 5-а, 29-а, 35-а и 36-а армия, трето командване на военновъздушните сили и силите на ПВО, Тихоокеанският флот, както и командванията на военнотранспортната авиация и стратегическата авиация.

Източният военен окръг обединява войските отвъд Байкал и в Далечния изток, като командването е в Хабаровск.
В края на февруари по разпореждане на Путин такива внезапни проверки бяха извършени в Западния военен окръг, а през юни в Централния, припомня БНР.

Москва многократно беше упреквана от Запада, че зачестилите военни учения имат провокационен характер, от Кремъл отвръщаха, че по никакъв начин не нарушават международното право.

Шойгу подчерта, че президентът е поръчал още на военното министерство съвместно с Главното управление на специалните програми да осъществи проверка на редица министерства, ведомства и администрациите на всички области от руския Далечен изток "по въпросите на готовността за изпълнение на задачите в условия на военно време".

Вчера Путин обяви, че е запалил в московска църква свещ в памет на онези, които са загинали, защитаващи сепаратистките райони в Източна Украйна.

"За кого запалих свещ ли? За онези, които бяха ранени и за онези, които дадоха живота си, за да защитят Новорусия", каза руският държавен глава.

Изразът Новорусия беше използван от него за първи път през април по време на телевизионно обръщение, насочено към рускоезичните райони на Украйна, където проруските сепаратисти се сражават с лоялни сили на Киев.

Вчера Путин заяви, че НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи. Руският президент оглави лично държавната комисия, отговаряща за националната отбранителна промишленост.

Очаква се утре Съветът на Европейския съюз да въведе в действие новия пакет със санкции срещу Русия, който бе отложен с няколко дни след влизането в сила на примирието в Украйна.
То обаче е твърде крехко и двете страни постоянно съобщават, че се нарушава.

Днес пък вестникът на украинския парламент публикува закона, който урежда въвеждането на санкции срещу Русия.
Документът, подписан вчера от украинския президент Петро Порошенко, влиза в сила от утре.

Законът създава механизъм за реакция на заплахи срещу украинските интереси или национална сигурност, включително въоръжени нападения от други държавни или недържавни образувания.

Документът регулира въвеждането на специални икономически и други санкции от страна на Украйна срещу чужда държава, физически или юридически лица и субекти, осъществяващи терористична дейност.