Изявлението на Путин бе направено по време на съвещание за проекта на държавната програма за въоръжаване 2016-2025 г., съобщи РИА Новости.

"Кризата в Украйна, която бе провокирана от някои наши западни партньори, сега се използва за реанимация на НАТО. Всичко това безусловно трябва да бъде отчетено и ще бъде отчетено при взимането на решение за обезпечаване на сигурността на Русия. Длъжни сме да направим така, че тази сигурност да бъде абсолютно надеждно гарантирана", каза руският президент.

По думите му, Русия ще се съсредоточи върху разработването на нови стратегически ядрени оръжия, въздушно-космическата отбрана и конвенционалните оръжия с висока точност.

Путин даде да се разбере, че Руската федерация не възнамерява да разваля изкуствено сътрудничеството си с чуждестранни партньори.

"Русия няма да влиза в нова надпревара във въоръжаването въпреки желанието на някои сили", заяви лаконично той.

Руският президент оглави лично държавната комисия, отговаряща за националната отбранителна промишленост. Това стана в момент, когато Русия се опитва да намали своята зависимост от западно оборудване, на фона на западните санкции срещу нея заради украинския конфликт.

Негов заместник ще бъде вицепремиерът Дмитрий Рогозин, един от хардлайнерите в руския управляващ елит. До този момент комисията бе подчинена на правителството.

Днес Русия извърши успешно изстрелване на най-новата междуконтинентална ракета „Булава” - част от плановете на Москва да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Пускът е бил осъществен в рамките на държавната програма за проверка на оръжейните системи на атомната подводница „Владимир Мономах”.
Ракетата Р30 3М30 "Булава" (Боздуган) (SS-NX-30 според класификацията на НАТО) е прелетяла от Баренцово море до полигон на п-ов Камчатка в Тихия океан.