Украинските сили се сражават със сепаратистите за контрол върху няколко града около мястото на катастрофата на сваления малайзийски самолет, предаде АФП, цитирана от БНР.

Вижте снимки>>>

В изявление на военните се посочва, че украинските части са "влезли в" градовете Шахтарск и Торез. Продължават боевете за пълното освобождаване на градовете Первомайск и Снежное.

"Украинците поеха контрол върху част от мястото на катастрофата", заяви следобед Владимир Антюфеев, "първи вицепремиер" на Донецката народна република.

Екип, съставен от австралийски и холандски невъоръжени полицаи, и специалисти по съдебна медицина днес трябваше да направи опит да стигне до мястото, на което се разби самолета. Но спецекипът и полицаите са се върнали от съображения за сигурност.
Решението е взето, след като в района са били чути експлозии. Международният екип се е върнал в град Донецк, предае АФП, цитирана от "Фокус".

Вчера полицаите от Холандия и Австралия - двете страни загубили най-много свои граждани в катастрофата - се отказаха да стигнат до мястото, на което се разби машината, заради ожесточените сражения, които се водят.

Десет дни след трагедията фрагменти от тела и останки от машината са разпръснати в зоната под сепаратистки контрол, където инспектори на ОССЕ получиха само ограничен достъп.

Катастрофата на малайзийския самолет в контролираната от проруските сепаратисти зона в Източна Украйна може да бъде оприличена на „военно престъпление”, заяви комисарят на ООН за правата на човека Нави Пилай, цитиран от АФП.

Предвид обстоятелствата това нарушение на международните закони може да се окаже равностойно на военно престъпление”, заяви Пилай, като подчерта, че ще бъде направено всичко, за да може отговорните за трагедията да бъдат предадени на правосъдието.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров призова разследването на катастрофата с малайзийския боинг да протича под егидата на ООН.

Той изрази тревога, че "някои партньори" на федерацията се опитват да договорят практически въпроси, свързани с тази дейност, чрез "сепаративни двустранни преговори с украинските власти".

"Параметрите на мисията, която ще разследва случая, трябва да бъдат ясно съгласувани в Съвета за сигурност на ООН, да се опират на авторитета му и да имат гаранции за сигурност", добави Лавров.