”Чемодан-вокзал-София” върху български паметник в Украйна

stat
16:37  |  28 февруари 2017 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Надписът гласи: ”Куфар, гара, София“ Надписът гласи: ”Куфар, гара, София“
Сн.: Трасса Е-95

Вандали в Болград - украинската Одеска област, оплискаха с боя паметника на българските опълченци, загинали в руско-турската война от 1877-1878 г.
На паметника от двете страни се виждат следи от жълтя боя, а на една от паметните плочи е надраскан надпис със синя боя. Надписът гласи "чемодан - вокзал - София" (куфар-жп гара-София).

Около паметника няма охранителни видеокамери - те бяха откраднали миналата година.

Комуналното предприятие на местния градски съвет обещава в най-близко време да почисти паметника, тъй като на 3 март там се предвиждат възпоменателни прояви по повод Деня на освобождението на България от османските завоеватели.

Паметникът на българските опълченци в Болград бе открит през октомври 2012 г. по случай 135-годишнината от боевете при Шипка - един от повратните моменти във войната. В освобождението на България участваха хиляди бесарабски българи, припомня агенция "Трасса Е-95", цитирана от БТА.

На територията на Одеска област живеят над 170 000 етнически българи - третият по големина етнос в региона.

По повод информацията за оскверняването на паметника на българските опълченци в Болгоград, от ВМРО изпратиха спешно писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Огнян Герджиков и министъра на външните работи Ради Найденов с настояване фактите да бъдат проверени.
Последно в Общество


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.