Те призовават всички, загрижени за сигурността си и сигурността на своите приятели, да се отзоват и със свещ в ръка да призоват за мерки за безопасност в големите паркове на София, съобщиха БНР и Агенция КРОСС.

Тялото на Яна Кръстева бе открито от случаен минувач близо до конната база в Борисовата градина на 10 юли. След аутопсията стана ясно, че момичето е било удушено. Погребението на Яна бе в събота в родното й село Хърлец.

Поклонението в памет на убитото момиче е организирано в социалната мрежа Фейсбук. Там близки на момичето направиха и група с името "Да спасим децата си от убийците на Яна". В нея над 14 700 души се надяват виновниците да бъдат хванати.
"Аз знам,че има рай и там си вече! Единствено тежи, че си далече... Не казвам "Сбогом", нито ти на мен! Отново ще се срещнем някой ден", е написала Деница Лехчевска в памет на Яна.
"Гордеем се с нея. Може би единственият й недостатък беше, че обичаше да казва истината в очите", каза бащата Явор Кръстев, цитиран от БГНЕС. Той допълва, че е обичала да доказва себе си. За последно той чува гласа й на 8 юли. На следващия ден го викат в РПУ Козлодуй, за да му кажат какво се е случило. "Да си въоръжаваме децата. Това ли ни остава?", пита бащата. Роднините на Яна не са организирали шествието, което ще се проведе довечера в парка, където тя бе убита, а шествието няма получено разрешение от Столична община.

По-късно днес приятели на убитата млада жена дадоха пресконференция в БТА. Те разказаха, че идеята за шествието им е хрумнала спонтанно и призоваха всички съпричастни към случилото се да запалят свещ в нейна памет. По думите им Яна е била изключително добър човек, жизнерадостна и "истински борец за правда". Особено много обичала децата. Последната й работа е била да изработва дървени играчки за най-малките в софийски мол.
Яна мечтаела да изучава философия и мечтата й се е сбъднала. Както вече стана ясно, часове преди да намери смъртта си, тя е празнувала приемането си в университета.

Мистериозното убийство на младата жена, за което все още няма заподозрян, предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Хората настояват за 24-часово видео наблюдение, денонощна охрана и полицейски патрули в парковете.

В края на миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова и представители на СДВР се договориха екипите патрулиращи полицаи в Борисовата градина да бъдат удвоени. От общината казаха още, че имат готови проекти за изграждане на видеонаблюдение в няколко столични парка.

Днес председателят на Комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет Ангел Джамбазки съобщи, че към момента Борисовата градина се охранява от частна охранителна фирма и интересно защо никой не повдига този въпрос, предаде БНР.
"Борисовата градина трудно се охранява, защото нейните охранители са на достойна и преклонна възраст, на която ще им е трудно да опазят себе си. Междудругото и гробищните паркове също се управляват от частни охранителни фирми. Това е едно доста безотговорно поведение, то е било в полза на тези охранителни фирми по простата и ясна сметка на тези, които са правили тези конкурси- пари от бюджета на Общината да отидат в частни охранителни фирми", допълни Джамбазки.

Йорданка Фандъкова обяви днес, че ще поиска от правителството собствеността върху Борисовата градина да бъде прехвърлена на общината, "за да може да инвестираме по-интензивно в този най-голям за София и много знаков обект". Това Фандъкова каза по време на инспекция на ремонтните дейност в парк Гео Милев, предаде БГНЕС.

На въпрос какво се прави, за да се избегнат нещастните случаи в парковете, като този на убитото момиче в Борисовата градина, кметът каза, че са предприети вече мерки по удвояване на охраната, както от страна на МВР, така и от страна на общинската полиция.
Макар Борисовата градина да не е общинска собственост, кметът се е разпоредила да бъде включена централната алея в проекта за осветление и наблюдение, който в момента се изпълнява.

Последна актуализация в 14.20 ч.