Радарът ще насочва балистичните противоракети, които ще бъдат разположени на кораби, плаващи в Средиземно море, уточниха по-късно от Пентагона.
"Този радар трябва да започне да действа в края на 2011 г.", заяви говорителят на Пентагона полковник Дейв Лапан, предаде Ройтерс.

Решението за реализацията на проекта за система за защита от ракетно нападение бе прието на срещата на върха на НАТО в Лисабон през 2010 г.
Турция от самото начало активно съдейства на тези планове и направи значителен принос в работата.

По нареждане на правителството ние водихме преговори по въпроса за степента на участие на Турция в тази система, които, най-накрая, навлязоха в заключителен етап, заяви говорителят  турското външно министерство, предаде  БТА.
В съответствие с разработената архитектура на противоракетна отбрана радарът за ранно предупреждение следва да бъде разположен в Турция.
Нашата страна ще даде своя принос за развитието на новата система за сигурност на НАТО, а също ще способства за укрепването на отбранителните способности както на алианса, така и на националната отбрана, заяви Юнал.

Според съществуващите информации радарът може да бъде разположен в Югоизточна Турция, така че да има възможност да наблюдава територия с радиус от няколко хиляди километра на изток.

България е удовлетворена от постигнатото споразумение между правителствата на САЩ и Турция за разполагане на турска територия на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО), се казва в съвместно изявление на министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов, разпространено от пресслужбата на МВнР.

"Както нееднократно съм заявявал, нашият приоритет е цялата територия на България да е защитена от евентуална ракетна атака. Удовлетворени сме, че с решението за инсталиране на радарна установка в Турция този въпрос се решава практически", подчерта Младенов.

Разполагането на елемент от противоракетната отбрана в Турция ще засили отбранителния потенциал на НАТО и ще има пряко отражение върху гарантирането на националната сигурност на България, заяви и Ангелов.

През май след среща във Варна с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен премиерът Бойко Борисов каза, че изискването на България за системата ПРО е тя да покрива цялата територия на страната.