САЩ и Румъния се споразумяха за разполагане на елементи от бъдещия американски противоракетен щит в бившата румънската военновъздушна база Девеселу, в южната част на страната, съобщи вчера румънският президент Траян Бъсеску.
Базата Девеселу бе построена от съветски специалисти през 1952 г. и се използваше от румънските военни, уточнява "Комсомолская правда", цитиран от БТА.
Според вестника, през 2002 г. обектът бил закрит, останалите там стари изтребители МиГ - обявени за продан, а румънците "изпокрали" всички постройки и писти. Сега базата напомняла развалини след бомбардировка и се нуждаела от пълна реконструкция, а Пентагонът "обещал щедро да плати за всичко това".
 
"Също като поляците и чехите навремето, румънците дълго време водиха пазарлъци" за разполагане на американската ПРО, отбелязва всекидневникът. Всички въпроси обаче били уредени, след като САЩ обещали да подпомогнат модернизацията на румънската армия.

"Както подобава на "бедните роднини на НАТО", пред своите сънародници Бъсеску обсипваше с похвали американската ПРО повече, отколкото собствената си жена", пише изданието и цитира думи на румънския лидер: "Споразумението със САЩ ще гарантира на Румъния най-високо равнище на сигурност в историята на страната!".

Вашингтон планира още тази година да разположи ракети прехващачи на американски кораби в Средиземно море. Едва през 2015 г. в системата ще бъде включена и Румъния, а през 2018 г. - Полша. Разглежда се и възможността в Турция или България да бъде разположен радар за новата ПРО, посочва вестникът.

Американците са убедени, че разгръщането на система за ПРО в Европа няма да влоши отношенията им с Русия. Руснаците обаче имат доста въпроси. Също и пожелания: Москва неведнъж е отправяла към Вашингтон молбата да не засилва европейската ПРО, докато не изслуша позицията на Русия и не бъде прието например руското предложение за обща ПРО.
Но САЩ май не искат да обърнат внимание на това, добавя "Комсомолская правда". Русия все още изпитва тревога. Ако ситуацията се развива и занапред без участие на федерацията, но в близки до нея държави, това ще предизвиква у Москва не по-малко възражения от предишните планове на САЩ, предупреждава пред "Ведомости" Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в Държавната дума.

Разполагането на противоракети SM-3 в Румъния в онзи вид, в който е заявено, надали може да заплашва Русия. Засега изглежда, че задачата им ще бъде да свалят бъдещите ирански ракети със среден обсег, коментира за вестника руски експерт.
"Ако обаче тези средства бъдат подобрени в качествен и количествен план, те може да се превърнат в заплаха и за Русия", смята според "Ведомости" специалистът.

"Росийская газета" откроява "два основни въпроса: срещу кого ще бъдат насочени американските ракети на румънския бряг? И доколко ще може присъствието им да замае главата на властимащите румънци?". Бъсеску изтъкна вчера, че договорът не е насочен срещу Русия, а посланикът на САЩ във федерацията Джон Байърли неведнъж е заявявал, че SM-3 не могат да нарушат стратегическия баланс, но Москва има друга гледна точка за събитията на Балканите, подчертава изданието. Сред причините Русия "да се усъмни в искреността на подчертано миролюбивия румънско-американски хор" официозът посочва изявленията на Бъсеску миналия ноември - румънският президент "открито заявил, че няма доверие на Русия" заради руския контингент в Приднестровието и продължения договор за базиране на руски флот в украинския Севастопол.
Според вестника, Бъсеску съвсем не е споменал Приднестровието случайно и "не бива да забравяме фактически откритите опити на румънското ръководство да сложи ръка на Молдова".
"Едно е само с гол ентусиазъм да разсъждаваш за открита намеса в работите на съседна суверенна държава и съвсем друг въпрос е, ако имаш американски ракети зад гърба си", коментира руският официоз.

Най-голямо безпокойство будят според него не самите противоракетни системи, а "появилата се реална възможност Русия и САЩ да бъдат доведени до сблъсък чрез провокационни действия на трета страна".


"Разполагането на ПРО не е състезание. България винаги е заявявала като желание нейната територия да бъде покрита от ракетния щит", заяви по БНТ днес външният министър Николай Младенов, цитиран от БГНЕС. "Този ракетен щит е на НАТО, той е наш", добави той във връзка със споразумението между САЩ и Румъния.
Младенов уточни, че в момента в рамките на НАТО се изгражда противоракетен щит, който да покрива цялата територия на европейските страни - членки на НАТО, а къде точно ще се разполагат конкретните елементи не е от значение.
Това разполагане зависи от много фактори, които са географски, технически.