Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с предстоящата среща в България между лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Ердоган във Варна, за която тази сутрин беше официално потвърдено, че ще се състои. Това ще стане на 26 март, понеделник.

Попитан какъв според него ще е резултатът от нея, Каракачанов отговори, че примерът Бойко Борисов, който ще е домакин, има дипломатическия опит да проведе срещата, както трябва.

„Срещата като инициатива е добра. Както виждате, България не само като в ролята си на европредседателстващ, играе своята роля на Балканите. Има проблеми в отношенията между нашия съсед Турция и ЕС. Винаги съм смятал, че България може да бъде много по-сериозен и активен фактор за решаване на проблемите си. Именно това е стремежът на правителството и в лицето на премиера, който организира тази среща. Европа многократно недоволстваше от факта, че от Турция идваха големите вълни от нелегални мигранти“, каза още Каракачанов,  цитиран от "Фокус".

Той коментира и позицията на своята партия - ВМРО, срещу детска градина в Момчилград, в която на тържество деца танцуват на турски песни.

„Истината е, че ако се вгледате внимателно и направите разследвания в тези райони, ще видите, че част от подобни заведения - учебни и детски градини, се финансират от чужди държави, от разни фондации. Там, вместо да възпитаваш децата в някакви ценности, се възпитават само на базата на една религия“, заяви Каракачанов.

Той посочи, че интеграцията на онази част от населението, чийто майчин език не е български, става с усилено изучаване на официалния език в държавата.

„Ако някой мисли да се интегрира към чужда държава или тези деца да ги подготвят за имигранти в чужда държава – не го разбирам това като логика“, подчерта вицепремиерът.

По-рано днес обаче директорката на въпросната детска градина заяви, че ВМРО си прави PR на гърба на децата и родителите, които са в стрес, а песента е била част от програмата за интеграция на малцинствата.