26-годишната Хаят Бумедиен е живяла с Амеди Кулибали, който взе заложници в магазин за еврейски храни в източен Париж.

Тя пристигнала на 2-ри януари със самолет от Мадрид на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен" на азиатския бряг на мегаполиса, предаде БНР. Регистрирала се е в хотел в квартала Кадъкьой и била придружавана от мъж. След няколко дни заминала за град Шанлъурфа, който е изходната точка към границата със Сирия. Смята се, че на 8 януари е пресякла границата нелегално и се е прехвърлила в Сирия от граничния пункт "Акчакале", което стана известно от справката на телефонните разговори.

Според министър Мевлют Чавушоглу проблемът с чужденците, които се сражават на страната на джихадистите от "Ислямска държава", е много сериозен.

"Предприехме доста важни стъпки в това отношение, но все още има пропуски. Още преди френските служби да поискат от нас информацията за въпросната жена, ние им предоставихме данните, с които разполагаме", каза той.

Турският външен министър подчерта, че границата между Турция и Сирия е дълга 900 км и практически не е възможно да я контролират.

Той призова страните от Шенгенското пространство да затегнат паспортния контрол, както и сътрудничеството помежду си, за да има напредък в борбата срещу чужденците, които се сражават на страната на джихадистите.

Турският премиер Ахмет Давутоглу коментира по-късно, че Турция не трябва да бъде обвинявана, че тя е преминала през Турция на път към Сирия преди извършването на убийствата, предаде Ройтерс.

"Турските власти първо изискват да получат разузнавателна информация, за да забранят пътуванията на заподозрени. Въпреки липсата на каквато и да било разузнавателна информация сами извършихме необходимата работа и веднага информирахме Франция. Този човек пристигна у нас от Мадрид. Но можем ли в този случай да обвиняваме Испания", каза той на пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел.

Той отбеляза, че Анкара държи отворена сирийската граница не за да преминават терористи, а за да бъдат в безопасност в Турция сирийските граждани.

Турция е депортирала между 1500 и 2000 чужди граждани, чиито имена са били в черен списък от общо 7000 души, предоставен от международни разузнавателни служби, каза още Давутоглу.

Терористът Амеди Кулибали, с когото Бумедиен е живяла, е французин със сенегалски произход от парижко предградие.
Смята се, че е част от мрежа, изпращала радикализирани френски младежи в Ирак. Кулибали и двамата братя Саид и Шериф Куаши, извършили кървавото нападение в редакцията на седмичника "Шарли ебдо" на 7 януари, бяха застреляни от полицията.

Френската прокуратура установи, че Бумедиен е поддържала контакт по телефона със съпругата на Шериф Куаши, Изана Хамид. Анализи на телефонните им разговори показват, че двете са разговаряли над 500 пъти през 2014 г., което показва колко добре са се познавали.

Бумедиен е родена на 26 юни 1988 г. в седемчленно семейство във Вилие сюр Марн. След смъртта на майка й през 1994 г., бащата – шофьор на име Мохамед, се затруднява да издържа семейството и напуска дома.
Тя се е срещнала с Кулибали, докато е работила като касиерка в супермаркет и го е чакала четири години да излезе от затвора след присъда за въоръжен грабеж.

На 5 юли 2009 г. тя се омъжва за своя приятел на религиозна церемония, която не е призната от държавата. Двойката е живяла в Баньо.

Анкета: Шарли ли сте?