Факт е, че до понеделник ние нямахме нито окончателната програма, нито списъка с участващите фирми, това беше решението на колегите от Министерството на външните работи. Това, което получих, е: "откриване на форума в 10 ч. с премиера Бойко Борисов и Трайчо Трайков.”

По думите му проблемът с провалената среща в Катар не е основният мотив за поисканата му оставка по-късно. „Ако нещо е бяло, колкото и да се казва, че е черно, това не променя цвета, каза министърът в оставка.

Вицепремиерът Цветан Цветанов ми каза, че иска да вземе оставката ми на лист хартия, за да я занесе в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Аз му казах, че ще си я подам, когато говоря с премиера Бойко Борисов. В самолета от Катар по никакъв начин не сме говорили за оставката", посочи Младенов.

Благодаря на всички членове – бивши и настоящи на Министерски съвет. Не съм се виждал с премиера лично след подадената оставка. Попитах го дали причината наистина е Катар, а той пак каза, че е това. В последната година не съм имал забележки от премиера. Ако чашата е била пълна и е преляла с Катар, то тя е била пълна с „Лукойл” и анекс 2 за АЕЦ „Белене.”

Аз настоятелно бих посъветвал Делян Добрев да пътува като министър на външната търговия. Той трябва да пътува и от гледна точка на икономиката на България, МИЕТ е по-важно от МВнР. Външно министерство може да си позволи месец и половина да подготвя един форум, ние само за тази година имаме сигурно 15 форума в чужбина, които подготвяме, които минават, и от които никой не се е оплакал, заяви още Трайко Трайков. Според него няма ситуация, при която ако някой не се справя или е муден, в същото време да му се дава да управлява най-голямата криза в България. "Това го усетих в дните си, в нощите си, в ходенето по язовирите, по белите коси, които се появиха", заяви Трайков.

Що се отнася до АЕЦ "Белене" той коментира, че ако "Белене" трябва да стане на площадката на Белене с два руски реактора, цената трябва да е драстично различна от тази, за която се е говорело досега. Другите условия, които според Трайков трябва да се изпълнят, са: "Турбината да е от по-ново поколение. Не казвам реактор от по-ново поколение, защото той вече е направен, ние ще сме с един междинен модел. Турбината обаче може да бъде сменена. Трябва да има участие на стратегически инвеститор, който задължително да е енергийна компания. Вторият вариант е нов блок в АЕЦ "Козлодуй" с това, което е произведено руско, съчетано с американска автоматика и системи за контрол и френска турбина. Има и трети вариант – разбираме се с руснаците, че не може да се разберем, вземаме си реактора и го продаваме на друг", посочи Трайчо Трайков.

Най-добрият вариант според Трайков обаче е България да осъществи ядрения си проект номер 1 – да удължи живота на 5-ти и 6-ти блок с поне 20 години. Това би означавало, че до 2037 години ние ще имаме 2000 мегавата ядрени мощности.