Сред тях са въвеждане на национална схема за подкрепа подмяната на електроуреди с по-висока енергийна ефективност и безплатна подмяна на измервателни уреди.

Енергийно бедните да могат с ваучери да заменят старата си печка с нова и икономична, даде пример Манолова.

Либерализацията започна на 1 април, но все още няма стратегии и политики, обяви омбудсманът. Няма информация и какво е истинското състояние на уязвимите групи и колко енергия потребяват те.

Манолова поиска в кратки срокове да се изготви дефиниция какво означава "енергийно беден". За енергийно беден да се смятат хората, чийто сметки за ток надхвърлят 10% от доходите на домакинството, предлагат от правителството.

Експертните анализи показват, че над 1,5 млн. българи имат разходи за електроенергия, надхвърлящи 10% от разполагаемия месечен доход.

Заради либерализация на енергийния пазар се очаква да има повишение на цените на електроенергията.

Енергийно бедните българи ще плащат определени количества ток на по-ниски цени, като възможност да бъдат защитени при свободния пазар на тока за бита, обяви преди дни енергийният министър Теменужка Петкова. Тя съобщи, че тази мярка ще е временна.

Мерките ще обхванат най-уязвимите потребители. Те ще се ползват от ниска социална тарифа, която ще обхваща определено количество електрическа енергия, което е свързано с най-неотложните жизненоважни нужди за потребителите.

Социалните мерки ще предвиждат сигурно електрическо захранване за хора в тежко здравословно състояние, независимо от това дали по една или друга причина сметката за ток не е платена своевременно. Предвижда се разсрочено плащане и възможност електрическото захранване да не спира за определен период от време.

Процесът на преминаване на битовите потребители от регулирания към свободния пазар може да отнеме от три до пет години.