Взривът избухнал около 20 ч. местно време и се чул на повече от 70 км, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Той е станал по време на заваръчни дейности в помещение, затворено за ремонт. Първоначалната експлозия била последвана от два по-малки взрива.

Местни медии съобщиха, че са загинали между 50 и 70 души.
Има потвърдени жертви и много пострадали, повече от сто, заяви пред репортери представител на Департамента за обществена сигурност в щата Тексас, но не уточни броя на загиналите.
Още не се знае колко души са ранени или убити, но между 60 и 80 сгради в радиус от пет пресечки от завода са изравнени със земята, каза кметът на града Томи Муска.
От жилищен блок с 50 апартамента е останало "стърчащо скеле". Най-малко двама медицински служители са загинали, съобщи CNN, като цитира местен служител.

В болница са приети над 170 души, съобщи Аbcnews.
Според телевизия CBS пожарникари са ранени при втора експлозия.

Снимки от хеликоптер показаха пожари, все още димящи руини часове след взрива, и ранени, които получават медицинска помощ на осветено от прожектори игрище за американски футбол.
Сред пострадалите сгради е хоспис, откъдето първите доброволци, притекли се на помощ, са евакуирали 133 пациенти, някои в инвалидни колички.

Представител на пожарникарите предположи, че причината за взрива още не е уточнена.
Конгресменът Бил Флорес, чийто избирателен район включва и Уест, заяви за CNN, че не вярва тя да е причинена умишлено.

Има опасност от нова експлозия в завода и бе наредена евакуация на половината от градчето с 2700 жители, предаде CNN, като се позова на говорител на сенатора на щата.

Мобилизирали сме щатските ресурси в помощ на местните власти, съобщи губернаторът на щата Рик Пери, цитиран от Асошиейтед прес.

Служител на хотел разказа, че живее на около 300 м от завода и взривът изкъртил входната врата и прозорците.
Енергоснабдяването в града е прекъснато.

Експлозията е предизвикала земетресение с магнитуд 2,1 по скалата на Рихтер.

Снимки от местопроизшествието