Стотици служители на „Флотски арсенал“ направиха жива верига пред входа на завода днес.
За втора поредна сутрин те отказаха да пуснат новия директор Савин Попов и не влязоха на работа в завода.

Зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова свиква съвещание с директорите на "ТЕРЕМ". 

Вижте снимки >>>


Работниците са категорични, че ще продължат протестите си, докато не бъде отменена заповедта за смяна на досегашния им управител Георги Стойков, тъй като под негово управление получават заплатите си и "Флотски арсенал" е на печалба.

Договор за ремонт на руски кораби

Работниците заявиха, че искат гаранции и очакват от изпълнителния директор на "Терем" ЕАД Огнян Чалъков да подпише договора за 45 милиона долара за ремонт на руски кораби, който бе осигурен от отстранения директор.
Те  притеснени, че договорът за руските кораби ще бъде провален,  а "поръчките от Русия ще гарантират хляба и работата на стотиците семейства". 

Работниците очакват от Огнян Чалъков да им обясни и защо е нужно да се сменя успешният директор Георги Стойков, който е спасил от фалит два пъти завода и не е допуснал той да бъде приватизиран и разграбен.

Те са категорични, че няма да се съгласят с политически назначения и искат доказания професионалист Георги Стойков.

По обяд в завода влязоха Мария Върбанова, член на борда на директорите на "Терем" отскоро, и новозначеният директор Савин Попов за подписването на новия договор за 45 милиона долара за ремонт на руски кораби, който бе осигурен от отстранения директор.
 
"Господин Стойков е успешен управител, но благодарение на договора, който е подписан с руския кораб от холдинга, преди той да стане управител“, заяви Мария Върбанова, цитирана от "Петел".

По думите й другата основна причина за отстраняването му от поста е увеличението на външните доставчици с 34% за последното шестмесечие.

"Това означава, че заводът се източва и е база за бъдещ негативен резултат. При 24 млн. оборот 3,4% е крайно нисък резултат. Правим това във ваш интерес, ако искате предприятието да продължи да съществува и да получавате заплати“, обърна се към негодуващите работници Вълканова.

Служителите обаче са единодушни, че ако заводът наистина е работил на загуба, те ще са първите, които са щели да го усетят.
Те крещяха в един глас "Искаме си Стойков!".

Стигна се до спор, при който на новите управници се задаваше въпросът дали изобщо някога са се качвали на кораб.

Очаква се утре представители на протестиращите да се срещнат с премиера Бойко Борисов.
 
Вчера работниците блокираха пътят Варна-Белослав заради смяната на управителя на дружеството и не допуснаха да влезе новоназначеният шеф на завода.
Преди Великденските празници работниците са изпратили писмо до министъра на отбраната Николай Ненчев, в което са заявили, че не са съгласни с промяната на ръководството.

Самият Савин Попов пък увери работниците, че ще продължи политиката за сключване на успешни договори за ремонт на кораби.

Попов коментира и политиката на Европейския съюз за санкциите срещу Русия, която може да възпрепятстват ремонта на руските военни кораби.

"Ами ние сме в Европа, нали, трябва да се определим към кого ще бъдем. Ако от мен зависи бих спрял един такъв кораб. Пак казвам, печалбата не е огромна от тези кораби, но дава сигурност на хората, защото срокът за ремонт на тези кораби е много дълъг", заяви той пред БНР.

На въпрос как би работил в ситуация, когато хората действително са настръхнали и не искат нов човек, Попов отговори:

"Откровено ли трябва да отговоря? Не мисля, че можем да говорим за хората. Говорим за група от хора, които може би се чувстват застрашени, не мога да коментирам по какви причини. Не знам дали бяха триста. Все пак останалите триста къде са?".