Барикадиралият се 69 годишен Петър Коджейков беше изнесен от апартамента си в ж.к. "Стрелбище", след близо 24-часова криза, предаде БТА.

Дълго време полицията го разубеждаваше да прекрати действията си. Бившият полицай беше качен на линейка на ВМА и отведен в болнично заведение.

Вижте снимки >>>

На Коджейков ще бъде назначена експертиза, която да установи психичното му състояние. Едва след това ще се знае дали той може да носи отговорност за действията си.

По-рано екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма успяха да проникнат в жилището. За да влязат в една от стаите на апартамента, униформените използваха и стълба.

На носилка беше изнесена съпругата на барикадиралия се бивш полицай в столичния кв. "Стрелбище". Жената на Петър Коджейков беше поета от медицински екипи.

Операцията се ръководеше от главния секретар Георги Костов. Психолози разговаряха с мъжа, но той така и не желаеше да се предаде.

Петър Коджейков е произвел един изстрел срещу преговарящи с него, но нямаше пострадали.

В събота дъщерята на пенсионирания полицай съобщи, че той се е барикадирал в апартамента заедно с трудноподвижната си съпруга.

През 1996 г. мъжът е върнал законното си оръжие, каза главният секретар Георги Костов, като цитира справка в системата на МВР.

"След произведения тази сутрин изстрел е ясно, че има явна агресия и насоченост за раняване на служители", коментира тогава директорът на столичната полиция Младен Маринов.

В събота в ранния следобед мъжът, който е бивш полицай от 4-то районно управление в София, стрелял два пъти по дъщеря си.

За щастие, куршумите не са я засегнали. Тя успяла да избяга и да подаде сигнал на тел. 112.

Барикадиралият се Петър Коджейков е чичо на ген. Тодор Коджейков – бивш шеф на НСО. Първият е бил началник на 4 РУП в столицата, на много висок пост в милицията и е уволнен през 1991 г. от Богомил Бонев.