Тази сутрин, след информацията, че е извършен неуспешен опит за атентат срещу Алексей Петров, Атанас Мерджанов от "БСП лява България" предложи Румяна Бъчварова да бъде поканена в парламента и да даде информация, предаде "Фокус".

Председателят Цецка Цачева прекъсна заседанието за 15 минути, за да опита да се свърже с министъра.

По-късно Бъчварова дойде и заяви от парламентарната трибуна:

"В 8.54 часа на тел. 112 е постъпила информация, че е стреляно по кола на Алексей Петров. Сигналът е подаден от негов охранител. Вероятно е стреляно 10-15 минути преди подаването на сигнала, което е обичайна практика, за да може да се изведе охраняваното лице на безопасно място".

Министърът уточни, че незабавно са изпратени полицейски служители, които са установили, че има стрелба с РПГ, но няма пострадали, само външни щети на автомобила и на постройка. Бъчварова уточни, че мястото е слабо обитавано.

"Извършва се оглед. Организирано е издирвателно мероприятие в цялата страна. Има свидетели, които ще бъдат разпитани. Прокуратурата ще установи неговия характер. Не е в интерес на разследването да поддържаме изтичането на информация“, добави тя.

След това министърът говори и пред журналисти, като ги призова да дадат на МВР шанс да работи активно по този криминален случай.

Веднага щом имаме възможност, ще ви информираме. Който обръща внимание на Алексей Петров, питайте защо го прави”, добави само министиърът.

По-рано депутати също коментираха пред медиите ситуацията, като разкритикуваха нивото на борбата с престъпността.

България се връща в мутренските години
, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Очевидно има връзка с цялостната обстановка. Очевидно е, че бдителният гражданин и неговите приятели, които днес са на власт, са част от онова, което беше в България”, заяви той, припомняйки как през 2009 г. Алексей Петров предаде на премиера Бойко Борисов секретен доклад с данни за корупция при управлението на Сергей Станишев с обяснението, че е бдителен граждани.

По думите на Миков е странно, че това и други проблеми се случват около изборите.

Сигурно експонирането на отделни важни казуси отклонява вниманието от най-големия въпрос - как се провеждат избори в България, как се убиват демократични традиции, демократични практики. Тези избори са най-нечестните”, добави лидерът на левицата.

Критика отправиха и от коалиционния партньор на управляващите - Патриотичния фронт. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че отвратително, че в 21 век в София се стреля с гранатомет. 

Безобразие е, че става посред бял ден и България се изравнява по престъпност, да не кажа с латиноамериканските държави, но с африканските. Това е тъжно”, добави той.

И определи случилото се като примитивен акт.

По-късно зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев коментира:

"Според мен тези неща показват, че правителството се бори с престъпността, нищо друго. Точно обратното на това, което тези хора (БСП) твърдят. Въпросът е, че когато има борба с престъпността, тогава става разместване на пластове и започват вътрешни борби".

По повод коментара на Миков за изборите Главчев каза, че може би има и такива моменти, но да се дестабилизира страната, "нещо да попречи на изборите, предполагам", цитира го БТА.

След дебата парламентът се разпусна в нова предизборна кампания преди балотажа, следващото заседание ще е на 4 ноември, сряда.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За атентата срещу Алексей Петров