Трудови инспектори от Кюстендил заминаха днес за Бобов дол. Те ще проверят и ситуацията в ТЕЦ "Бобов дол", заради сигнали, че там също не се плаща редовно. Плащането в топлоцентралата вече е започнало, казаха служители, цитирани от БТА.

От вчера миньорите в мина „Бобов дол” отново стачкуваха и не влязоха в рудниците. Те отново не бяха получили заплатите си и ваучерите за храна.

Тази нощ те са изкарали пред мината и обещаха да продължат протеста си до получаването на дължимите възнаграждения..

„Трябваше да получим заплатите си за март. С два месеца сме назад. Трябваше да ни дадат ваучери за януари. И тях ги намалиха, а и не ги дават. Не се издържа”, сподели пред Нова телевизия един от миньорите.

„В знак на протест няма да отида на работа”, заяви един от работниците, който трябва тази сутрин да е първа смяна.

„Трудно живеем без заплати. В джоба си имам 1.30 лева”, каза друг от миньорите и допълни, че му помагат родителите, тъй като има и малко бебе.

От ръководството на фирмата са им казали, че днес е малко вероятно да получат парите си, вероятно това ще стане в понеделник.

Мини Бобовдол са собственост на бизнесмена Христо Ковачки. На изборите през 2013 г. миньорите масово бяха агитирани да гласуват за политическа сила свързана с него.

Един от ръководителите на мината, който тогава агитираше, днес се появи на протеста и убеждаваше миньорите да се върнат на работа.

За последните избори работниците споделиха, че са гласували по съвест и не са се подали на агитация.

Преди дни имаше и протест на съкратени миньори, които не са си получили обезщетенията.