Сигналът за сблъсъка е подаден минути преди 10.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Катастрофата е станала между трамваи по линии 6 и 7 в района на кръстовището на булевардите „Сливница“ и „Христо Ботев“, недалеч от Втора градска болница. Трамваите са се движили един след друг в посока центъра.

"Първият трамвай, който се е движил по линия №7, е спрял на спирка. Ватманката на втория трамвай, която е опитна и с дългогодишен стаж, е карала с несъобразена скорост и не е успяла да спре. Последвал е сблъсъкът", обясни началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев, цитиран от bTV.

Вижте снимки>>>

На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Част от ранените са откарани в болници, а на други е оказана медицинска помощ на място.

Сред пострадалите е и 36-годишна жена, бременна в седмия месец. Тя е приета в Майчин дом с травма на корема и дълбока прорезна рана на едното бедро. Бебето обаче е добре и за момента не се налага оперативно раждане, съобщиха от болницата, цитирани от "24 часа".

Бременната се е возила на първата седалка зад кабината на ватмана във втория трамвай. При сблъсъка се е ударила в металната кутия на ел.инсталациите на трамвая, която е била точно пред нея. Предстои консултация с хирург за раната на бедрото - от същата кутия, и с невролог. Жената била в състояние на силен уплах от инцидента. Тя ще остане 48 часа в реанимация под наблюдение.

12 пострадали - петима мъже и седем жени, са преминали през спешното отделение на „Пирогов”, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Най-младият пациент е момче на 18 години, а най-възрастният е жена на 67 години. Пострадалите най-често имат фрактури, контузии и навяхвания в областта на главата и лицето. Един от мъжете има счупено ребро, а няколко пръсти на едната ръка са навехнати. След прегледи пациентите са освободени за домашно лечение и са назначени дати за контролни прегледи.

Очевидци разказаха пред БНР, че ударът между двата трамвая е бил изключително силен и част от пътниците са паднали на земята.

Пътна полиция регулираше движението в района.

За час и половина трамваите по линии 1, 6 и 7 се движеха по бул. „Мария Луиза“ вместо по бул. „Христо Ботев“, а в 11.30 ч. движението в посока площад "Възраждане" по бул. "Христо Ботев" бе напълно възстановено.

Уволняват виновната ватманка?

Ватманката, причинила катастрофата на бул. "Христо Ботев", вероятно ще бъде уволнена. Вероятността за това е 99%, тъй като е допуснала пътно-транспортно произшествие с пострадали, заяви инж. Иво Василев - зам.-директор на Столичен електротранспорт.

Ватманката е с доста дълъг стаж, но има едно предишно произшествие, при което няма пострадали, а само материални щети.

Василев обясни, че през есента заради листата по пътя и влагата сутрин трамвайните релси стават по-хлъзгави, мотрисите са тежки, а спирачният път е около 30-40 метра.

"В случая дистанцията е не повече от пет метра", допълни инженерът. 

По думите му, по управлявания от виновната ватманка трамвай, който е на над 35 години, са нанесени щети за около 3-4 хил.лв. Другият трамвай е със спукано задно стъкло и спукан буфер.