Днес ще остане предимно облачно, но на места ще има и временни разкъсвания на облачността, подобно на това около обед в София.

Преваляванията от сняг днес следобяд в повечето райони ще бъдат слаби и с по-продължителни прекъсвания, но още привечер и преди полунощ облачността отново ще се вплътнява и на места валежите ще се усилят и увеличат снежната покривка.

Окончателно спиране на снега ще настъпи утре, отначало над западната половина на страната, а до вечерта  и полунощ срещу четвъртък - над цялата страна, като последно това ще се случи в крайните североизточни райони.

Днес и утре ще остане студено. Дневните температури днес, вторник след обяд ще достигнат минус 6, минус 7 в Северна България, минус 2, минус 1 в Тракия  и до 1, 3 градуса над нулата в крайните югозападни и югоизточни райони.
Утре сутрин минималните стойности ще бъдат подобни на днешните, от около минус 10 на север до минус 2, минус 4 южно от Балкана и плюс 3-4 по брега южно от Бургас.

Дневните стойности утре ще са малко по-ниски от днешните: от минус 9 в Лудогорието до минус 2, минус 1 в крайните южни райони.

Още през нощта срещу четвъртък във височина над страната започва пренос на по-топъл въздух, но в началото в приземния слой този пренос почти няма да се усети.
Нещо повече, поради изясняването и дебелата повсеместна снежна покривка нощта на първия календарен пролетен ден (климатично пролетта започва на 1 март и свършва на 31 май, да не се бърка с астрономическата пролет!) ще бъде доста студена.

Според сегашната преценка на моделните сценарии, облачността ще бъде променлива, а в Дунавската равнина ще духа слаб западен вятър.
При изясняване, най-студено ще бъде на местата, защитени от вятър: високите западни полета, Задбалкана и някои ниски части на Тракия. Там температурите е възможно да паднат до минус 13, минус 14 градуса, по най-високите полета на Западна България  и  до минус 15, минус 17, ако предвижданото увеличение на облачността от запад се забави.

В Дунавската равнина според сценариите температурите ще са от минус около 12 до минус 9 градуса.

Това ще бъде реквиемът на този няколкодневен студен период.
Още през деня в четвъртък дневните температури ще са от минус 4 на североизток до плюс три градуса на югозапад.
В Софийско температурата ще бъде около или малко под нула градуса.

През деня облачността ще бъде променлива, но в низините ще има мъгли и ниски облаци. Привечер от запад ще започнат превалявания от сняг, които с напредването на нощта срещу петък постепенно ще преминават в дъжд.

Температурите след полунощ ще бъдат от минус 9 на места на северроизток и по поречието на Дунав до около нулата на юг, като постепенно ще се повишават.
В петъчния ден ще вали дъжд, а температурите в части на Тракия и по течението на Дунав ще бъдат все още  отрицателни. При това е възможно образуването на опасни поледици и обледенявания, при това в доста големи райони в ниските части на Северна България. 

Очаква се поледици да има и в съботния ден и едва в неделя в по-голямата част от страната вече ще имаме положителни температури, а в крайните южни части през деня температурата ще се повиши 10 градуса.

В началото на следващата седмица температурите вече ще бъдат положителни през цялото денонощие, а денем на много места ще превишават 10-14 градуса. В голяма част от низините и ниските планински части ще започне интензивно снеготопене.По-ниски ще остават температурите в ниските части на Дунавската равнина, където ще се задържат и мъгли и ниски облаци.

>>>>>>>>Актуалните прогнози следете тук