Възпоменателните евромонети ще бъдат пуснати в обращение догодина по повод 1150-та годишнина от пристигането на солунските братя в тогавашната Великоморавия, за да разпространяват християнството сред славяните и да преведат Библията на старославянски език. Те убедили папа Адриан II да одобри използването на старославянския език в литургиите, приближавайки религията до хората, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

"Европейската комисия и някои държави-членки поискаха от Словакия да премахне някои символи от проектомонетите, съобразявайки се с принципа за религиозна безпристрастност", заяви Яна Ковацова, говорителка на Словашката централна банка.
"Смятаме, че окончателната монета ще бъде достойна комбинация от символ на държавата и символ на християнството", допълни тя.

Върху монетите обаче ще бъде изобразен двойният кръст, който присъства и в герба на Словакия.

Решението предизвика спорове в тази централноевропейска страна от 5,6 милиона души, 62% от които се определят като католици. Според Словашката епископска конференция решението на централната банка е позорно и свидетелства за неуважение към историята на страната, прададе Франс прес, цитирана от БТА. Историкът от Словашката академия на науките Ян Щайнхубел одобри решението с аргумента, че Словакия е светска държава и не е свързана "с никоя религиозна идеология".

През 1980 г. св.св. Кирил и Методий бяха обявени от папа Йоан Павел Втори за светци-покровители на Европа заедно с още четирима европейски светии, припомня Франс прес.
Всяка страна от еврозоната, чийто член е Словакия от 2009 година, може да издава веднъж годишно възпоменателна монета от 2 евро, чиято страна "тура" да е с различен вид от обичайния.  В заложените от Европейската централна банка критерии към проектите за паричните знаци на държавите-членки не е изрично включено указанието те да не съдържат религиозни символи, припомнят международни наблюдатели.

Според осведомени дипломатически източници България не е изказвала официална позиция относно проекта за юбилейна словашка евро монета, която да съдържа образите на братята-просветители Кирил и Методий. Най-вероятните държави-членки на ЕС, изказали се против словашкия проект, са страни пряко замесени в историята на светите братя Кирил и Методий и мисията им във Великоморавия – Гърция и Италия, предаде btvnews.

Международни наблюдатели припомнят, че миналата седмица по време на официалното си посещение в Словакия, българският министър-председател Бойко Борисов се договори със словашкия си колега Робърт Фицо празненствата по случай годишнината от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий да бъдат отбелязани съвместно в България и Словакия.