Със заповед на областния управител на Шумен Донка Иванова в Хитрино е обявено бедствено положение. То ще остане в сила до приключване на операцията по пълното обезопасяване на цистерните, съобщи за БТА говорителят на областната администрация в Шумен Милка Павлова след заседание на Кризисния щаб.

Хората от населеното място са настанени при свои близки или роднини, а в кризисния център в Шумен - 14 души, три от които са деца, отбелязват от пресцентъра на полицията в областния град.

Екипи на полиция и жандармерията са разположени в селото, за да осигурят охраната на домовете на хората от евентуални посегателства.

Трудноподвижните жители на Хитрино са настанени в болницата в Шумен, за да има постоянно наблюдение над тях, уточняват от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен.

Има готовност да се осигурят фургони на хора, които са останали без жилища, допълват от пресцентъра на полицията в областния град.

От там съобщават още, че продължава охлаждането на цистерните от дерайлиралата композиция; днес ще започнат действия по "отваряне" на цистерните, а технологията е сложна и опасна.

От ОД на МВР в Шумен призовават хората да спазват инструкциите на полицейските служители и да не навлизат в периметъра на инцидента, с оглед на тяхната безопасност.

„Не съм виждал толкова тежка катастрофа“, заяви в Хитрино главният ревизор по безопасността на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ – инж. Бисер Минчев.

Той увери, че се работи по всички версии за причините за катастрофата.

Дерайлирали са 12 вагона. Според събраните първоначални данни има скъсване между 5 и 6 вагон, но не е ясно дали това е причината за инцидента, или следствие от него.

Свалени са данните за скоростта на влака и в момента са в Националната следствена служба за да бъдат разчетени.

„Работи се по версия, че влакът е влязъл в гарата с превишена скорост. Нямам притеснения за състоянието на железния път“,каза Минчев.

Според него то е добро и не е причина за катастрофата.