Това каза за bTV Димитър Баев, зам.-управител на фирмата - превозвач „Булмаркет”. Композиция на тази компания, състояща се от 23 вагона-цистерни с пропилен дерайлира и се взриви в шуменското село Хитрино.

Двата локомотива на катастрофиралата влакова композиция са нейна собственост. Фирмата притежава 11 електрически и още толкова дизелови локомотиви. Тя е първият лицензиран частен железопътен оператор у нас.

"Всеки влак си има пътен преглед, има ревизия и има строго установени правила, по които се прави оглед на влака, съответно проверка на състоянието му. Във влакообразуващите гари се правят допълнителни проверки. Има си технология, която е била спазена", допълни Димитър Баев.

Той обясни, че товарът е на румънски собственик, цистерните са румънски. Те са били получени в Русе, закарани са били до Бургас, където са натоварени, и са тръгнали обратно към границата.

"Ние ежедневно караме такива транспорти, специализирани сме във всякакви видове товари, включително и горива. Какво се е случило тази сутрин, все още никой не може да каже. Доколкото разбрахме се е скъсал влака при навлизане в гара Хитрино, което е някакъв вид технически проблем, но не можем да кажем на какво се дължи – дали на железен път, дали на състояние на вагона", коментира още Димитър Баев.

Досега компанията не е имала сериозни инциденти, категоричен беше зам.-управителят.

Той обясни, че „Булмаркет холдинг” е собственик на компанията „Булмаркет рейл карго”, която извършва железопътните превози на територията на страната. До преди две години тя е била в компанията майка, от преди две години работи като абсолютно самостоятелна компания на пазара.

Специализирани са в превоз на горива, химикали и всякакъв друг вид генерални товари.

Димитър Баев изказа съболезнования от името на ръководството на всички пострадали и техните близки. Компанията ще направи всичко необходимо, за да мине разследването както трябва, каза той.

Разпитват тримата машинисти и управителя на фирмата

Управителят на „Булмаркет рейл карго” Стефан Иванов е в съда в Шумен на разпит с прокурори и машинистите, които са задържани и дават обяснения.

След първоначално създадената от главния прокурор организация за разследване на инцидента в с. Хитрино, в която са включвани следователи от НСлС, експерт-криминалисти и съдебни медици към момента по негово разпореждане в процесуално-следствените действия вече са ангажирани и прокурори, и следователи от Окръжна прокуратура - Бургас, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Заместник-окръжен прокурор провежда разпити пред съдия. До момента са разпитани тримата машинисти на влаковата композиция и управителя на фирмата осъществила железопътния транспорт.

Следователи са допуснати на местопроизшествието и от локомотива са иззети измервателните устройства и тахо шайбата.

Продължават действията по оглед на местопроизшествието, включително и с помощта на дрон.

Действия по делегация извършват и прокурори, и следователи от ОП-Бургас, като до този час е иззета относима към разследването документация, свързана с процеса по композирането на влака.

Разпитват се свидетели, които са осъществили фактически действия по композирането му.

Прокуратурата не изключва нито една версия за взрива в Хитрино, каза  говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за версиите, по които работи прокуратурата по установяването на причините за експлозията на цистерни в село Хитрино.

„Към този час няма нищо ново, което можем да съобщим. Продължават действията. Иначе не се изключва нито една версия. Основно се работи по версията за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и причиняване на значителни имуществени вреди“, обясни Арнаудова, като уточни, че разпитите продължават.

"Предстои тежък съдебен процес", прогнозира премиерът в оставка Бойко Борисов.