На срещата при премиера Бойко Борисов бяха синдикалните лидери Константин Тренчев и Пламен Димитров, вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов, председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Вижте снимки >>>

Срещата се проведе няколко дни след хилядния протест на КНСБ срещу увеличаването на пенсионната възраст с 4 месеца през 2015 г.

Подписан бе Меморандум на разбирателството

До 31 март 2015 трябва да се постигне дългосрочно решение за въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система. Това се казва в Меморандум за разбирателство между двата синдиката и правителството, подписан днес.

В него е записано още, че през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране.

Правителството и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в ДОО.

Борисов: Пенсионната система е така кърпена, че не може да функционира

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че по време на срещата със социалните партньори е станало ясно, че нямат никакво разминаване по нито една тема.

Приех стажът да продължи да се увеличава с четири месеца. До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е объркано с главата надолу”, посочи Борисов.

Според него така създадената пенсионна система е така кърпена, че не може да функционира. Той изтъкна, че това е причината да се намеси в тези разговори със синдикатите.

Борисов заяви, че години наред така както е при банковата система, така и тук- всички партии и политици са политиканствали и са си слагали главата като щрауса в пясъка.

"Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия", посочи още министър-председателят.

По отношение на пенсионирането на служители в МВР и отбраната, премиерът обясни, че ще бъдат проведени разговори с представители на съответните синдикати.

Борисов отбеляза, че иска да се разделят работещите в системата за сигурност като полицаи, жандармеристи и пожарникари, от онези, които работят в администрацията.

"Аз съм сигурен, че ако питаме колегите от ДАНС, те и 70 години да им направим възрастта за пенсии, няма да протестират при заплатите, които имат", каза още той.

Синдикатите са доволни от преговорите

Меморандумът бе прочетен от президентa на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък коментира, че са успели да постигнат формула, която да даде стабилност в главите, сърцата и в умовете на много българи.

Той посочи, че трябва да бъде намерена формулата как да се подкрепи пенсионната система, така че финансово тя да бъде стабилна и да гарантира правата на осигурените лица в една по-голяма пълнота и по-голяма връзка с това какво са внасяли като вноски.

Калфин: През следващите три месеца трябва да намерим трайни решения

Социалният министър Ивайло Калфин, който и вчера обясни, че стъпка от 2 месеца е поносима, днес каза, че продължава и държи на мнението си, че пенсионната система в този й вид обрича на мизерни доходи и сегашните, и бъдещите пенсионери, и тя трябва да бъде сериозно поправена – по начин, поносим за хората.

Той посочи, че е съгласен с меморандума от гледна точка на това в следващите три месеца да се намерят трайните решения.

Ден по-рано Ивайло Калфин предупреди, че в парламента ще се намери мнозинство за увеличаването на пенсионната възраст, дори и без одобрението на синдикатите.

Божидар Данев: Сепаратистки действия поставиха под въпрос тристранния диалог

Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че бизнес организациите са разбрали от медиите за подписаното споразумение между правителството и синдикатите. Той каза, че това са сепаратистки действия, които поставят под въпрос ролята на тристранния диалог.

Споразумения, които са зад гърба на третата страна в тези споразумения, обричат една социална политика най-малкото на "натискане" на работодателите и работодателите постепенно да се превръщат в застрашен вид, посочи още той.


АНКЕТА: Одобрявате ли замразяването на пенсионната възраст?

АНКЕТА: Къде предпочитате да отива вноската ви за втория стълб на задължителното пенсионно осигуряване?