Протестът бе срещу планираното увеличение на възрастта за пенсиониране с 4 месеца от 1 януари 2015 г., съкращаване на работни места и недофинансиране на образованието, здравеопазването и културата. Настоява се и за корекции в проектобюджета за 2015 и данъчните закони.

Настояването на КНСБ да се запази възрастта за пенсиониране и през следващата година е на път да се възприеме от парламента. Това обяви пред участниците в националната протестна демонстрация президентът на синдиката Пламен Димитров, предаде БНР. Пет партии подкрепяли замразяването - цялата парламентарна опозиция плюс ПФ. Преговаря се и с АБВ, каза Димитров след срещи в парламента.

Възрастта за пенсиониране за трета категория труд се предвижда да се увеличи с 4 месеца през 2015 г.
Вицепремиерът Ивайло Калфин каза, че е против замразяването, предложил е по-плавно нарастване (2 месеца), и че не приема изнудване.

Какво предлага той.

Синдикалното ръководство връчи протестна декларация в Народното събрание с искане да се преразгледат параметрите на Бюджет 2015 преди окончателното гласуване.

Шествието с миньори, работещи в държавната администрация, хранително -вкусовата промишленост, учители, енергетици, лекари, творци започна след 11 ч. от площад "Македония", където е централата на синдиката, предаде БТА.
В началото му бе миньорската федерация на КНСБ.

Вижте снимки от протеста >>>

Недоволните вдигнаха плакати "На работа с памперси ни искате", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии", "Реформи само за по-високи пенсии".

"Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии, с нашите работни места, с нашите заплати", казаха синдикалните членове.

Вижте видео >>>

Шествието мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание. Движението по бул. "Цар Освободител" бе затворено.

Пламен Димитров заяви, че е време всички работодатели, които не плащат осигуровки да го направят или "да хващат затвора".

От миньорската федерация заплашиха, че ако сега "протестът е мирен, то ако исканията им да не се вдига възрастта за всички категории трудещи се не бъдат
удовлетворени, ще дойдат с 22 милиметрова бургия и ще разрушат жълтите павета". Според представители на федарацията възрастта за пенсиониране "трябва да се вдигне, когато бъде открит некролог на столетник миньор".

Учителите от КНСБ се обявиха за достойно заплащане, средства в бюджета за премахване на заплахата хиляди учители и възпитатели да бъдат съкратени през 2015 година.
От "Напоителни системи" поискаха да получат неизплатените заплати и работно облекло.

Вижте снимки от шествието >>>

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев и депутатът от ПГ на РБ Гроздан Караджов излязоха при протестиращите.

"Дойдохме, за да покажем, че има чуваемост", каза Кънев и допълни, че двама от 240 е добро начало.

Малко по-късно Пламен Димитров, придружен от членове на конфедерацията влезе в парламента, за да проведе среща с представители на парламентарните групи, съобщи "Фокус". Освен председателя на НС Цецка Цачева на разговорите бяха и Менда Стоянова, Янаки Стоилов, Хасан Адемов, Валери Симеонов и Радан Кънев.

"На днешния протест никой не говореше за упреци към правителството, нито за оставки", коментира по-късно Димитров, цитиран от "Фокус".

Той беше категоричен, че няма да приемат предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за два месеца увеличение на пенсионната възраст от догодина.

Исканията на протестиращите
  • Отмяна на увеличението на пенсионната възраст през 2015 г., както и за разработване на дългосрочни мерки за развитие на пенсионната реформа, подкрепени с максимално възможен обществен и политически консенсус.
  • Удължаване на срока на действие на Параграф 4 от Кодекса за социално осигуряване поне до 2015 г. за намиране на справедливо и дълготрайно решение за категорийните работници.
  • Под заплаха е и правото на ранно пенсиониране, всеки 4-ти работник в БДЖ ще загуби работното си място и хиляди възпитатели и учители ще са принудени да напуснат системата на образованието.
  • Настоява се за възстановяване на отнетото право за обратно получаване на платения данък на работещите с доходи равни на минималната работна заплата в страната.
  • Незабавно да се приеме законовата норма за криминализиране укриването на осигурителни вноски.
  • Настоява се и за въвеждане на данъка върху финансовите транзакции, който ще генерира допълнителни бюджетни приходи от 200 млн. лева, за да се подкрепят разходи със социално предназначение - недофинансираните мерки в образованието и заетостта.

АНКЕТА: Одобрявате ли повишаването на пенсионната възраст?