Както и в изявлението си за медиите на 13 март, когато беше освободен с едно президентско съобщение в Туитър, след месеци слухове за лошите им отношения, Тилърсън изобщо не спомена президента в речта си. Той беше аплодиран продължително от служителите в Държавния департамент, дошли да го приветстват в главното фоайе на сградата, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Иска ми се да ви помоля всекидневно да правите малък жест на любезност и внимание към някого. Този град може да бъде много злонамерен", каза той, прекъснат от смях и ръкопляскания. - "Вие обаче не сте длъжни да участвате в това. Всички ние можем да решаваме кои искаме да бъдем, как искаме да се отнасят с нас и как искаме да се отнасяме с другите", добави той, развълнуван, преди да напусне внушителната сграда на външното министерство, за да замине за родния Тексас, където има ранчо.

Технически 65-годишният Тилърсън остава държавен секретар до края на март. Той обаче делегира цялата обществена и политическа отговорност на своя заместник Джон Съливан в очакване посоченият от Доналд Тръмп негов приемник - директорът на ЦРУ Майк Помпейо - да бъде утвърден от Конгреса, което няма да стане преди април.