Капитан Дани Ернандес от командването на американските войски в Европа, поясни, че става дума за три отделни инцидента на 10 февруари. Според него три руски военни самолета прелетели над американския ескадрен миноносец "Портър".

Офицерът определи действията на руските пилоти като "небезопасни и непрофесионални". Това е стандартна американска формулировка за оценка на подобни инциденти без сблъсък и същинска заплаха.

Първо прелетели два руски изтребителя Су-24, после един друг Су-24. Третото прелитане било на по-голям самолет за борба с подводници Ил-38.

От американския боен кораб потърсили радиовръзка с руските военни самолети, за да поискат информация, но не получили отговор. Според говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС, транспондерите на руските самолети изобщо не били включени.

"Подобни инциденти пораждат загриженост, защото могат да причинят злополука или погрешна преценка", каза Дани Ернандес. Според него по-опасни били инцидентите със Су-24, защото те преминали твърде бързо и на малка височина, а Ил-38 просто летял необичайно ниско.

Друг американски представител, цитиран анонимно от Ройтерс, уточни, че един от руските изтребители прелетял само на 200 метра встрани от американския ескадрен миноносец на височина от 90 метра.

Рутинни действия

Балданза обърна внимание, че по време на инцидентите "Портър" се е намирал в международни води в Черно море след военните учения "Морски щит". Американски военни кораби и самолети "действат рутинно" в Черно море в съответствие с международното право и нормите за сигурност, подчерта тя.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 февруари в Черно море не е имало никакви инциденти, свързани с прелитане на руски военни самолети край "Портър".

"Ако ескадрен миноносец, както твърдят от Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ), е странно да се учудваш на не по-малко рутинните полети на наши самолети над акваторията на Черно море", коментира Конашенков.

Миналата година подобни случаи - с подобни обвинения и отговори, имаше в Балтийско море.

За първи път при Тръмп

От друга страна, както отбелязва "Вашингтон пост", инцидентите от 10 февруари в Черно море са първите от този род, откакто президент на САЩ е Доналд Тръмп.

Всекидневникът припомня какви коментари е изразявал Тръмп в предизборната си кампания. А именно - такива инциденти показват "колко ниско сме паднали, след като могат да си играят с нас така".

Той беше добавил, че президентът Путин би трябвало да бъде предупреден по телефона да спре прелитанията, а ако те продължават, "когато онзи глупак тръгна към теб, трябва да стреляш".