Шефът на съдебната власт на провинция Източен Азербайджан, където се намира Аштиани, е бил попитан от журналисти дали присъдата й може да бъде променена. Отговорът му - "Всичко е възможно", даде основания на медиите да предположат, че иранските власти може да променят становището си по случая, който предизвика силен отзвук по света, предаде БТА.

Много политици и правозащитни организации призоваха Аштиани да бъде помилвана. Представителят на съдебната власт е добавил, че все още има някои съмнения около доказването на вината на осъдената и ще мине време, преди да бъде взето окончателно решение.

Иранката Сакине Мохамади-Аштиани, която е осъдена на смърт, обяви вчера, че ще подаде жалба в съда срещу двама германски журналисти, които дойдоха в страната, за да вземат тайно интервю от нейния син, и сега са в затвора, предаде Франс прес. "Казах на Саджад... да подаде жалба срещу онези, които ме опозориха, мен и моята страна", каза жената в град Табриз пред представители на медиите. Тя уточни, че има предвид двамата германски журналисти, своя бивш адвокат Мохамад Мостафаи, председателката на базирания в Германия Международен комитет срещу пребиването с камъни Мина Ахади, и съучастника в извършеното от нея (от Сакине Мохамади-Аштиани) убийство на съпруга й.

Синът на Мохамади-Аштиани Саджад Гадерзадех помоли иранското правосъдие да пощади живота й. "И според мен майка ми е виновна, но тъй като загубихме баща си, не искаме да загубим и майка си. Затова моля за смекчаване на присъдата", каза той.

Жената е обвинена в прелюбодейство и съучастничество в убийството на съпруга си. Първоначално съдът постанови тя да бъде убита с камъни, но след гневната реакция на международната общност, той реши смъртната присъда да бъде изпълнена чрез обесване. Саджад Гадерзадех също е подсъдим, защото разговарял с двамата германски журналисти за присъдата на майка си. Репортерите на таблоида "Билд" бяха арестувани през октомври, докато интервюираха Гадерзадех, след като влезли в Иран с туристически визи. Германия настоява двамата журналисти да бъдат освободени. Гадерзадех бе пуснат под гаранция от 40 000 долара, докато съдът вземе решение по делото му.