Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември, подкрепен от българския княз Александър I. Тогава България отхвърля наложения от Великите сили през юни 1878 г. Берлински договор. По силата му Ю0жна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия.

В столицата Общонародно сдружение "Мати Болгария" и други патриотични граждански формации проведоха шествие от Паметника на Незнайния воин до Мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, което започна в 11.00 ч.
От 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. "Васил Левски" № 81 се състоя празнично честване на годишнината.
Над 100 души отбелязаха празника пред Мавзолея-костница, предаде „Фокус” . Популярни маршови песни, сред които „Един завет”, „Край Босфора”, „Шуми Марица”, „Де е България”, изпълни Академичния мъжки хор „Гусла”. Дворът на мавзолея беше изпълнен с представители на патриотични организации и граждани, сред които семейства с малки деца.

Зам.-кметът на София Любомир Христов поздрави присъстващите и заяви, че с акта на Съединението се е осъществило истинското обединение на българската нация. „Единството, което демонстрира българският народ, смайва не само Европа, но и света и показва истинското място на България в този свят. Място, което и днес достойно заемаме в обединеното европейско семейство. Вярвам, че това, което нашите предци са направили, никога няма да бъде забравено”, каза той.

Васил Станилов от клуб „Съединение” призова политиците да престанат да наричат България „малка страна”, българския народ – „малък народ”.

Тържествената церемония завърши с поднасяне на венци и цветя в музея-костница на княз Батенберг. Честването на Съединението продължи с шествие до паметника на Захари Стоянов в Борисовата градина в центъра на столицата.

Възстановка на Съединението на Княжество България с Източна Румелия беше пресъздадена в центъра на Пловдив от родолюбиви българи, предаде  БГНЕС. Над 100 доброволци от Комитет "Родолюбие" и дружество "Традиция" превзеха конака заедно с генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Той призна, че предава оръжието си с известно облекчение. Заедно с него се предадоха 20 души от полицията.
Съединистите заедно с Чардафон Велики известиха Съединението на Княжество Българи с Източна Румелия.

Градът под тепетата е център на тържествата по случай един от най-любимите български национални празници. Стотици пловдивчани и гости наблюдаваха с интерес празненствата.

Кулминацията на празника ще се състои от 20,30 часа на пл. "Съединение", което включва тържествен митинг и заря-проверка с участието на военнослужещи от пловдивския гарнизон.  Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка в Пловдив . Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати ще участват също в тържественото честване.