Това съобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Магистратът от Окръжния съд в Ловеч Иван Иванов е бил задържан заедно със свой приятел - бизнесмена Васил Василев по подозрение за незаконен лов в землището на плевенското село Бохот в нощта срещу 6 октомври. 

"Полицаите са се опитали да направят проверка, защото джипът, в който са били Василев и Иванов, е бил с изгасени светлини, работел само бойният му фар и се движел в кръг, каза Арнаудова.

Униформените се усъмнили, че това е незаконен лов и включили както сирени, така и сигналните лампи на патрулката. Вместо да спрат, съдията и приятелят му се опитали да избягат с колата, което довело до гонка с полицаите, която продължила повече от 15 минути. 

"След като водачът не се е подчинил на сигнала за спиране, полицейските служители са извършили изстрели с 8 стоп патрона и след това са стреляли с бойни патрони по гумите на джипа", обясни Румяна Арнаудова.

По думите ѝ полицейският екип многократно се е легитимирали и подавал светлинни сигнали, но въпреки това джипът не е спирал.

В крайна сметка Иванов и Василев са задържани. В джипа е имало две пушки и близо 120 патрона. За сега съдията е разследван само за отказа да се подчини на полицаите, но прокуратурата не изключва възможността да го обвини и за незаконния лов. Взети са натривки от двамата, назначени са експертизи.

В нощта на инцидента магистратът е ползвал и черна маска с прорези за очите, носа и устата. А разследващите установили, че спътникът му Васил Василев е с криминално досие. Версията на двамата задържани била, че са се разхождали със заредени пушки и са се изгубили.

Окръжният съд в Ловеч пък излезе с официална позиция по случая. От съда заявяват, че на 9 октомври съдия Иван Иванов се е свързал с председателя на съдилището и го е уведомил за това, че е бил задържан за срок от 24 часа от органите на МВР-Плевен. Той е изложил своята версия за обстоятелствата около задържането му.

До настоящия момент в Окръжния съд в Ловеч не е постъпвала никаква официална информация от прокуратурата и органите на МВР по отношение на описания случай, съобщават още от институцията.

"Към настоящия момент съдия Иван Иванов е в платен годишен отпуск. Поради това не бихме могли да коментираме достоверността на изнесената в медиите информация. Призоваваме да се избягват всякакви спекулации, преди установяването на всички факти и обстоятелства от компетентните органи", се казва още в позицията на Окръжен съд - Ловеч.