Това съобщиха, че са се договорили министрите на земеделието на двете страни - Мирослав Найденов и Стелиян Фуя, на срещата си в Русе.

В договора за присъединяване към ЕС двете страни са задължени към 31 декември 2013 г.  да освободят пазара на селскостопански земи. В същото време смятаме, че българските и румънските фермери все още не са готови да се конкурират на този пазар на земя с чуждите инвеститори, аргументира се министър Стелиян Фуя.

Премахването на забраната за придобиване право на собственост върху земя от чужденци и чуждестранни юридически лица е една от шестте задължителни промени в конституцията, които България трябва да направи във връзка с членството в ЕС и ратифицирането на Договора за присъединяване. Целта на ЕС е да се стимулира развитието на пазара на земя и да се създаде по-благоприятни условия за привличане на все повече чуждестранни инвеститори.

По-високи субсидии на фермерите
България и Румъния ще настояват пред ЕК достигането на тавана на субсидиите за фермерите да се случи още през 2014 година, а не през 2016 година. Това съобщиха, че са се договорили министрите на земеделието на двете страни - Мирослав Найденов и Стелиян Фуя, на срещата си в Русе.

"Ние ще настояваме това да се случи през 2014 г., което да съвпадне с началото на новия програмен период на общата селскостопанска политика. Ако това стане, България ще получи допълнително 225 млн. евро, а Румъния - около 350 млн. евро", каза Найденов.

Фуя заяви, че фермерите от двете страни трябва да получават подобни условия за заплащане, както колегите им в западните страни.
"Ние работим на общ европейски пазар, а много често се случва българските и румънските фермери да плащат много по-висока цена по отношение на земеделието и със сигурност плащат по-големи суми за банкови кредити, отколкото техните колеги в Западна Европа", обясни румънският земеделски министър.

Найденов каза, че на фона на това, което ЕК в момента дава на закъсали страни като Гърция, това е нищожна сума и допълни, че двете съседни държави са платили "огромен данък за членството си в ЕС, правейки много инвестиции, за да изпълнят високите изисквания и стандартите на ЕК
"В тази тежка икономическа криза това е най-малкото, което Европа може да направи за тези две дисциплинирани членки на ЕС, пък и Европа да докаже, че не само може да ни наказва - в случая с Шенген, а може и да ни поощрява", заяви още Найденов.

Официалният повод на срещата между двамата министри в Русе е предстоящата визита на еврокомисаря по морски въпроси и рибарство Мария Даманаки, която утре ще посети Румъния, а в петък - България. Найденов заяви, че пред нея ще бъде представен общ план и общи мерки за управление на рибния ресурс в Черно море и общи съвместни действия по отношение на контрола по река Дунав.

Турция не спазва квоти за калкан
Найденов заяви, че до края на следващия месец във Варна ще се срещне с турския и румънския си колеги. На срещата България, Румъния и Турция ще обсъдят съвместното управление на рибния ресурс в Черно море, който въпрос се поставя много остро от ЕК.

"България и Румъния имат поставени квоти за улов на калкан. В същото време Турция няма такава квота, което поставя двете страни в неравностойно положение спрямо Турция. На тази среща се надяваме да обсъдим и проблемите, които България и Румъния имат с Турция по отношение на ветеринарния и фитосанитарния контрол.