На демонстрацията се събраха журналисти, работещи в много различни медии – телевизии, вестници, радио, информационни сайтове.

"Нашата професия е натикана в ъгъла. Въпросите намаляват, увеличава се държането на микрофон без въпроси. Трябва да върнем традиционното общуване между журналисти и политици. Мълчанието убива”, заяви журналистът от Нова ТВ  Миролюба Бенатова.

Вижте снимки от протеста >>>

Журналистите донесоха плакати с надписи "Мълчанието убива" и "Имаме въпроси, а не искания". Лозунгите бяха поставени на празни столове.

Властимащите не могат да определят редакционно съдържание, каза в пряко включване председателят на Асоциацията на европейските журналисти Ирина Недева. Тя призова за спазването на етични права в журналистиката, както и да се каже на властта.

"В 21 век сме, не може да ни връщате в мрачните времена, когато някой от Централния комитет на партията ще определя какви въпроси да бъдат задавани", посочи Недева по БНТ.
 
Протестът е организиран, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов си позволиха коментари за работата на водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев в ефира на Нова ТВ. Заради последвалата вълна от реакции, Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от четири големи медии.

Днес парламентът прие оставката на Антон Тодоров като депутат. От ДПС пък поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт.
Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", обявиха организаторите на протеста - Асоциацията на европейските журналисти.

АНКЕТА: Има ли независими медии в България?