Точно в 12 часа, заедно с воя на сирените, всички паднаха на колене в знак на почит към Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, предаде БТА.

Малко след това прозвуча българският национален химн и бе дадено началото на мирния протест. Той бе организиран от местен инициативен комитет, като продължение на протестите, започнали в Гърмен след 23 май, когато след скандал между жители на Гърмен и роми от местния квартал "Кремиковци", прераснал във физическа саморазправа, пострадаха четирима и бяха задържани осем души.

"Справедливост за община Гърмен и за цяла България", "Не на незаконното строителство", "Ние не разделяме обществото на етноси, а на добри и лоши", "ДНСК - защо не спазвате законите", "Има ли закони в България", "Не на циганизацията в България", "Земя, напоена с кръв, не се продава " - това бяха част от плакатите, които протестиращите издигнаха.

Вижте снимки >>

Георги Делиев - първият от ораторите на митинга на площада, заяви, че протестът не е нито политически, нито етнически.

"Ние не сме против циганите, а против циганизацията в България", посочи той. Тя според думите му е ярко изразена в Гърмен и е "ново робство".

Искаме всички да спазват законите, както ние ги спазваме, нагледахме се 25 години на беззаконие, каза още Делиев и призова всички държавни институции да се обърнат с лице към проблема.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също излезе на трибуната и уведоми какви следващи действия ще се предприемат, включително и за премахване на незаконните постройки в кв."Кремиковци", като заяви, че като кмет ще действа само според закона и в рамките на своите правомощия.

Председателят на инициативния комитет на протестиращите в Гърмен - Иван Кременлиев, припомни, че още при първите протести като основно искане е издигнато премахването на 124-те незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци".

Събарянето на постройките започна в неделя.

Искаме единствено еднакво прилагане на закона към всички и от всички, каза той. Това прозвуча в словата и на останалите оратори, както и в огласеното на митинга открито писмо до всички държавни институции и медиите.

Организаторите се обърнаха и към политиците да не се опитват да извличат дивиденти от това, което се случва в Гърмен, и възникналото напрежение. Те благодариха на органите на МВР, чието присъствие в района след 23 май е засилено, като призоваха да се спазват законите и реда и по време на днешния протест.

Хилядното множество се отправи след това на мирно шествие, водено от рокери, които пристигнаха от различни краища на България, за да подкрепят протестиращите в Гърмен. То стигна до разклона за квартал "Кремиковци", където бе спряно от плътен кордон на жандармерията и полицейски части.

В 14 часа организаторите обявиха, че е изтекло разрешеното време на протеста и рокерите първи запалиха моторите и тръгнаха обратно.
БНР съобщи, че на мястото са дошли 60 рокери.

Около 14.30 часа се разотидоха и останалите и всичко приключи мирно и спокойно.

Благодарение на добрата комуникацията между организаторите на протеста и служитеелите на МВР шествието премина спокойно, без напрежение и нарушения на обществения ред, съобщиха от ОД на МВР - Благоевград.

По данни на дирекцията в протеста са участвали около хиляда души.

До приключване на гражданския протест е регистриран един инцидент, при който са хвърлени два камъка и бутикла по полицейски служители, охраняващи шествието, информира още пресцентърът на ОД на МВР.

Все пак инцидент

Около 30 футболни фенове се опитваха да достигнат до ромската махала „Кремиковци“, предаде "Фокус".

Част от тях носеха летви, като имаше и видимо пияни. Те се опитваха да преминат през полето, но не успяха да достигнат до квартала.

Футболните фенове бяха изключително екзалтирани като заявиха, че по всякакъв начин ще постигнат целите си. Един от тях е ударил автомобил на национална медия и се е опитал да удари шофьора в него през прозореца.

БНР съобщи, че има арестуван при инцидента.