Според протестиращите, Цветанов е основният отговорен за случващото се в последните дни след трагедията в Катуница. Те скандираха: "Оставка" и "Цецо, вън". Те носеха плакати, на които бе изписано: "Не ни е страх", "Цецо фитилът запали България", "Свобода или Цецо".

На протеста се развяваха знамена на РЗС. Лидерът на партията Яне Янев, кандидат-президентът Атанас Семов и кандидат-кметът за Русе Емил Василев бяха сред протестиращите. Те донесоха транспарант, на който е изписан примерен вариант за оставката на министъра на вътрешните работи. На него са посочени 7 основни искания на РЗС.

РЗС "категорично настоява министър-председателят Бойко Борисов да отстрани от правителството Цветан Цветанов, който е основният виновник за днешната криза и вече представлява пряка заплаха за националната сигурност.

Ако в срок до 10 дни Народното събрание не гласува смяната на Цветанов, РЗС ще организира безсрочен протест до свалянето от власт на цялото правителство.

От сряда, 5 октомври, парламентът да прекрати всякаква дейност до 30 октомври и да проведе само извънредно заседание за приемане на оставката на Цветанов.

Ако полицията посегне на когото и да било от протестиращите български граждани със силов полицейски натиск, РЗС ще търси персонална отговорност от съответните ръководители в МВР, които посягат срещу младостта на България.

РЗС призовавава полицаите, всички служители на МВР и останалите структури за сигурност да не се подчиняват на заповедите на Цветанов.

РЗС подканя редовите полицаи да не се изправят срещу собствените си деца, а масово да излязат в отпуск, да защитят професионалното си достойнство и да се включат в протестите за отстраняването на най-голямото зло в системата на МВР.

От партията призовават ЕП и ОССЕ да изпратят специални наблюдатели, защото "групировката ГЕРБ е в състояние напълно да погази гражданския мир и всички права и свободи на гражданите, за да се задържи на власт".

  Докато протестиращите скандираха, се появи полиция, която започна да избутва протестиращите. Те се хванаха за ръце във верига и отказваха да напуснат. Лидерът на РЗС Яне Янев заяви: "Ние сме с вас момчета, ние сме с полицаите, защото те гладуват". Полицаите разделиха хората на две групи и ги изтласкаха към две странични пресечки в близост до МВР. Стигна се и до сблъсъци, тъй като хората отказваха да си тръгнат. Когато напрежението се изостри, председателят на РЗС Яне Янев поиска мегафона и призова протестиращите да се разотидат. Няколко минути след това протестът приключи, съобщава БГНЕС.

По-късно председателят на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че поисканата му оставка от поста министър на вътрешните работи е "нормален политически процес". „Разбира се, когато е предизборна кампания има повече емоции и негативна енергия, която изразяват повечето наши опоненти”, посочи Цветанов. Той изтъкна, че от ГЕРБ се стремят да проведат колкото се може повече срещи с гражданите и да не падат на нивото на опонентите си. "Тези, които искат сега оставка – в тях има гняв и изнервеност. Винаги съм казвал, че когато тръгваш на избори, трябва да бъдеш психически уравновесен, да бъдеш емоционално въздържан и все пак да не провокираме омраза и агресия срещу опонентите си", посочи още Цветанов.