Въпреки че хората имат право на справки и достъп до вещите си в трезора на банката, влизането в сградата на пл. "Гарибалди" в София бе ограничено в началото на протеста малко преди обед, предаде БНР.

До радикални действия не се стигна, макар протестиращите да обявиха недопускането им за абсолютно незаконно.

Затова ще радикализираме протестите, закани се председателят на "Другата България" Божидар Томалевски, който поведе демонстрацията, предаде БГНЕС.
Той уточни, че ще вземат мерки, като тези по време на банковата криза през 1997 г., когато бяха блокирани улици в големите градове и основни пътища.

Вижте снимки от протеста >>>

Някои от нашите хора влязоха в банката, като останаха вътре около 3 часа, тъй като охраната не ги пускаше. Има трима бодигардове, които не пускат някой да влезе или излезе”, заяви още Томалевски, цитиран от "Фокус".

Хората, които били вътре, искали среща с квесторите, но достъп им бил отказан. По-късно те бяха пуснати.

Протестиращите категорично отхвърлиха възможността да получат облигации вместо парите си и се заканиха да продължат да протестират.

Томалевски предложи да се сменят държавните субсидии за партиите с облигации за партиите, защото те са виновни за това, което се случи с КТБ.

"Защото те са обещавали и лъгали и повече никой няма да има вярва. Искаме незабавно банката да отвори", каза той.

Протестът продължи до 15 ч. с развети национални флагове. Хората коментират, че някой умишлено иска да фалира КТБ.

В района имаше засилено полицейско присъствие.

В края на миналия месец Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалба на клиент на КТБ срещу решението, с което банката беше поставена под специален надзор от БНБ. Това бе първото произнасяне на съд по банковата афера.
Определението на ВАС
 
обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

ЕК обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория", а Европейският банков орган започна разследване, защото  държавата ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки.
Финансовият министър Румен Порожанов обяви пък, че най-вероятно изплащането ще започне през ноември.

По-рано днес стана ясно, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за пране на пари срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За мерките на новата власт за КТБ

АНКЕТА: Ще започнат ли плащания за вложителите на КТБ през ноември?