Причина за наказателната процедура на ЕК е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки.

Според действащата директива гарантираните депозити в размер до 196 000 лева трябва да започнат да се изплащат до 20 дни, след като компетентният орган е взел решение, че съответната банка е неспособна за момента да изплати депозитите по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние.

Двете банки са под специален надзор и прекратени операции съответно от 20 юни и 22 юни.

България ще трябва да реагира в съкратени срокове - вместо обичайния за първия етап от наказателната процедура двумесечен срок за отговор, Еврокомисията дава време на българските власти само до 15 октомври.

Ако отговорът не е удовлетворителен, Брюксел ще изпрати второ писмо - с нови аргументи и нов срок. Ако и след това ЕК прецени, че България не се съобразява с мотивите й в съответния срок, страната ни може да бъде дадена на съд. 

Съгласно българското законодателство по схемата за гарантиране на депозити се разрешава изплащането на вземанията на вложителите към кредитна институция, само ако централната банка е отнела банковия лиценз на съответната институция.

Директивата за схемите за гарантиране на депозити обаче не съдържа такова изискване, отбелязва ЕК, цитирана от БТА.

Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за гарантиране на депозити. В разглеждания случай депозитите са неналични от три месеца. Съгласно общите принципи на правото на ЕС, националните органи са длъжни да прилагат директивата, дори при наличието на противоречащи разпоредби в националното право, отбелязва ЕК.

Комисията пристъпва към наказателна процедура, защото е изключително разтревожена от настоящата ситуация, каза за БНР Шантал Хюз, говорител на ЕК по въпросите на вътрешния пазар и услугите.

"Предприемаме тази стъпка, защото истината е, че вече от месеци хората нямат достъп до средствата и сметките си. Това означава, че те не могат да поемат ежедневните си разходи, свързани например с грижи за деца или здравни услуги. Това е сериозен проблем. Това създава условия и за недоверие в самата система за гарантиране на депозитите, което е още по-тревожно", коментира Шантал Хюз.

Банковият орган на ЕС ще разследва

Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, посочи организацията в съобщение до БТА.

Разследването ще провери дали взетите мерки по отношение на КТБ представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите.

Откривайки тази процедура, ЕБО изпълнява своята отговорност да разследва предполагаемо нарушаване или неприлагане на правото на ЕС от страните членки.

Органът може след това да направи препоръки до съответните компетентни власти, като определи какви са необходимите мерки за съблюдаване на европейските разпоредби, се посочва в съобщението.

Европейският банков орган (ЕБО) е независим орган на ЕС, който работи за гарантиране на ефективно и последователно равнище на регулиране и надзор в европейския банков сектор. Общите му цели са да поддържа финансовата стабилност в ЕС и да гарантира целостта, ефикасността и нормалното функциониране на банковия сектор.

Преди дни финансовият министър Румен Порожанов изрази очакването си ЕК да започне наказателната процедура. По думите му тази възможност е била предизвикана от вложители в КТБ, които са подали жалби до европейски институции за блокираните им пари.

МФ: Процедурата не е наказателна


Стартиралата процедура не е „наказателна процедура", а част от досъдебната фаза от процедурата по неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на Република България в ЕС, съобщиха от МФ.

Каква е позицията на МФ >>


АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?


АНКЕТА: Одобрявате ли действията на БНБ за КТБ?