Това съобщиха от Софийска градска прокуратура, цитирани от "Труд" и БТА.

Засега разследващи отказват да съобщят за каква сума става въпрос, както и чрез какво престъпление Василев е "изпрал" парите.

"В хода на голямото разследване за злоупотребите в КТБ са събрани достатъчно данни и са отделени материали за престъпление по член 253 от Наказателния кодекс", поясниха от държавното обвинение.

Текстът предвижда от една до шест години затвор за онзи, "който извърши финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление".

Прокуратурата не коментира кога ще повдигне обвинение на банкера.

Василев е разследван за пране на пари и в Лихтенщайн. В момента той е в Сърбия и се очаква съдът там да разреши неговата екстрадиция.

Разследване на "Труд" установи преди дни, че Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева.
Съпругата на Цветан Василев - Антоанета, която е преподавател по икономика в УНСС, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро.

Парите били "дарени" от Василев на съпругата му чрез комбинации от транзакции, които имат един и същи първоначален произход - пари на клиенти и вложители на КТБ, според изданието.

Голямото дело за източването на КТБ започна през март.
Три месеца по-късно Василев бе обвинен, че е присвоил 206 млн. лв.
Подсъдими за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев,както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Василева е в отпуск

Проф. Антоанета Василева е в отпуск и от началото на учебната година (15 септември) не е ходила на работа в УНСС.
По принцип проф. Василева нямала лекции през зимния семестър, а работата си със студентите започвала чак през летния семестър, който стартира през февруари.

Василева преподава по предметите международен бизнес, международни бизнес операции, регионални практики в международния бизнес и международен маркетинг на студентите в специалност "Международни икономически отношения" на български и английски език.
Освен това тя е и декан на факултета "Международна икономика и политика".
От 2011 г.