С близо 350 машини около 500 фермери са на около километър от границата с Турция. За веселия протест бяха подготвили 600 пържоли плюс 150 хляба. Две скари димят край пътя.
Ще играем хора и ръченици
тук, но настояваме да получим това, което ни бе обещано от министър Симеон Дянков, коментират участници в протеста, цитирани от Дарик радио и БТА.
Не искаме голи извинения, а това, което ни бе обещано, добави и председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Хасковска област Тенчо Тенчев.
Ако исканията на фермерите не бъдат удовлетворени, те възнамеряват да блокират международния към Турция и да затворят ГКПП „Капитан Андреево”.

Втори ден земеделските производители протестират заради заложените в бюджета за следващата година 230 млн. лв. по-малко за национални доплащания в сектора от предварително договорените с Дянков и земеделския министър Мирослав Найденов. 

Зърнопроизводители от областите Русе, Разград и Силистра протестираха, като със селскостопански машини обикаляха кръговото кръстовище пред ГКПП "Дунав мост". Те обаче не затрудняваха движението, предаде БТА.
През определени интервали в продължение на час на групи от по 5-7 машини зърнопроизводителите навлизаха в кръговото кръстовище и се връщаха отново на стоянката си на международния бул. "България". Около 100 селскостопански машини бяха спрели днес по булеварда.

Координаторът на протеста Иван Караиванов съобщи, че утре в 11 часа по указание на националния щаб зърнопроизводителите ще блокират ГКПП "Дунав мост" за по пет минути в продължение на час.
"Не искаме да повтаряме действията на гръцките земеделски производители. Това са само сигнали, а не гражданско неподчинение. Имаме разбиране от страна на полицията и сме съгласували действията си с тях. Няма да допуснем ситуации, които да бъдат в ущърб на хората", каза Караиванов и допълни: "Не приемаме извинението на министъра на финансите Симеон Дянков от тази сутрин като сериозно от негова страна.

Протестират и земеделските производители от Пловдивско. С над 100 селскостопански машини те се придвижиха от село Труд към Пловдив, където  блокираха за половин час Карловското шосе.

Близо 50 селскостопански машини тръгнаха от Карнобат за Петолъчката край Сливен. Тракторите обаче бяха блокирани от полиция на изхода на Карнобат, заради липса на винетки. Фермерите се възмутиха, че няма винетки за трактори, предаде БНР.

Протестиращите зърнопроизводители от Плевенско са паркираха над 120 трактори при с. Гривица, предаде БТА. Броят на машините през днешният ден е увеличен с двадесет.
50 трактора пък минаха в протестно шествие през Велико Търново.

Протестите в сектор „Земеделие” продължават за неопределен период. Това стана ясно, след среща на Мирослав Найденов с представители на Националния стачен комитет, предаде “Фокус”. Протестиращите очакват конкретни предложения, каквито по време на днешната среща не са получили. Това съобщи след срещата Христо Цветанов от Асоциацията на земеделските производители в България.

На срещата е обсъдена финансовата рамка, с която представителите на селското стопанство не са съгласни.
Зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите - Радослав Христов, каза, че срещата е потвърдила, че предложения няма, че изпълнителната власт и правителството потвърждават оттеглянето на подписите си от финансовата рамка и че тя е била подписана предизборно.

2500 машини и 4500 души средно са участвали във вчерашните протести за цялата страна.
Христов каза, че е готов да обяви публично данъчната си декларация.
Финансовият министър Симеон Дянков и Найденов вече призоваха УС на Асоциацията на зърнопроизводителите да направят публични данъчните си декларации за 2010 г., защото, според министрите, там имало мултимилионери.

Кой от протестите бихте подкрепили (анкета)