Тази нощ генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и държавният секретар на САЩ Джон Кери обявиха в съвместно изявление, че Израел и Хамас са готови да прекратят боевете в ивицата Газа на 1 август от 08.00 часа местно време (08.00 часа б.вр.).

Примирието трябваше да продължи 72 часа.

Малко преди 13 ч.обаче израелски медии съобщиха, че Тел Авив е уведомил ООН, че прекратяването на огъня в Газа е приключило. Правителството обвини "Хамас".

Представител на израелската армия заяви, че армията възобновява ударите по цели в Ивицата Газа и че примирието е провалено. Израелското командване малко преди това оцени като нарушение на 72-часовото примирие от страна на Хамас пленяването на израелски военнослужещ в Рафах, в южната част на ивицата Газа, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Отново терористичните организации в ивицата Газа нарушават примирието, което самите те поеха ангажимент да спазват пред американския държавен секретар Джон Кери и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун", се посочва в съобщение на пресцентъра на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

По-късно един от членовете на ръководството на "Хамас" Муса Абу Марзук потвърди, че израелски войник е бил похитен от въоръженото крило на движението - "Бригадите на Иззедин ал Касим".

Той е бил пленен, след като атентатор-камикадзе е атакувал група израелски военни близо до град Рафах.