"Предизвикателството пред премиера и правителството е дали ще поеме тази възможност, която му се дава да направи необходимото за страната. Много хора гласуваха срещу това управление и то трябва да поеме здраво юздите и да предприеме правилните крачки в полза на българските граждани. Всички искат прогрес. Но повече не трябва да има никакви извинения с грешките на предишните управляващи, вече 2 години кабинетът е на власт”, подчерта дипломатът пред БНТ.

Той добави, че САЩ ще подкрепят правителството по всякакъв начин, който е възможен, но на много граждани и бизнесмени им е омръзнало от едни и същи проблеми и трябва да се върви напред.
"Някои от промените няма да бъдат реализирани лесно, някои от членовете на кабинета ще бъдат критикувани за мерките, които ще вземат, но затова е премиерът, който трябва да бъде достатъчно смел и силен", каза още Уорлик, цитиран от БГНЕС.

Той обаче изтъкна, че и опозицията трябва да бъде конструктивна.
"Сега, когато БСП също демонстрираха, че имат доста поддръжници и те трябва да подпомогнат прогреса в реформите в различни области", добави посланикът.

Уорлик коментира, че е имало доста проблеми, свързани с организацията на изборите и обвиненията в нарушения трябва да бъдат разследвани.
"Такива нередности се случват във всички държави, и в САЩ имаме такава предистория, въпросът е какво се предприема срещу тях. Ако има хора, които са купували гласове, трябва да бъдат наказани, бих искал да видя това. ЦИК ще трябва внимателно да разгледа как са протекли тези избори, парламентът също", категоричен бе той.
Според него бедни и необразовани хора продават своя вот, защото знаят, че няма да бъдат наказани.

Американският дипломат припомни, че един от заявените приоритети на новоизбрания президент Росен Плевнелиев е именно съдебната реформа.
"Г-н Борисов и г-н Плевнелиев, къде са вашите идеи за нея, питам аз? Реформите трябва да се получат, трябва да се поеме отговорност", каза Уорлик, но допълни: "Лесно е да се критикува правителството, но много по-трудно е да се работи конструктивно. Нека да отправим и предизвикателството към социалистите".

За случая в Катуница и последвалите протести в страната, Уорлик заяви, че и за него е неприемливо това.
"Как може един човек и неговите деца и внуци да останат над закона, да не плащат данъци, как се случва това? Не бих се примирил с такава ситуация, не обвинявам българските граждани, които излязоха на протест, но нека хората да не поемат правосъдието в собствените си ръце. На хората им е омръзнало и Цар Киро не е единствен случай. Преди време казах, че в България има две правосъдни системи - ако си достатъчно богат и властен, правилата може и да не се отнасят до теб, Катуница е пример за това", подчерта Уорлик.

По думите му една от причините, поради която България има нужда от Закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, е именно такива ситуации.
"Трябва да има методи за да се запорира такова неправомерно придобито богатство и хора като Цар Киро да не остават над закона. Има и други такива личности в страната, които години наред са били недосегаеми", каза посланикът.

Попитан за пример за недосегаем човек в България той отговори, че не би искал да споменава имена, но всички биха могли да посочат конкретни личности, упражнявали влияние години наред и оставали над закона.
"И не става дума само за корупция на високо ниво, но и за корупцията на ниско ниво. Това е предизвикателство пред правителството, корупцията трябва да се атакува на всички нива", препоръча той.
Според него преобладаващата част от съдиите, прокурорите и полицаите са честни хора и малкият брой, които са корумпирани, трябва да бъдат изведени от системата и разследвани.

По повод кризата в Гърция Джеймс Уорлик каза, че има уроци, които всички научихме.
"Че фискалната дисциплина е нещо изключително важно. България е в много силна позиция, защото се води отговорна фискална политика. Наученият урок е да се запази този курс и мисля, че това се осъзнава от вашия финансов министър и от кабинета, но е важно да се създават и редица работни места", категоричен бе  посланикът на САЩ.