Борисов е на официално двудневно посещение в Чехия и снощи се срещна с българската общност там, предаде "Фокус".
Пред тях премиерът се оплака, че всички са срещу ГЕРБ и ако загубят на изборите, веднага ще бъде искани предсрочни парламентарни.

"Законът ще бъде приет по начина, по който го изисква европейският доклад, въпреки че конфискация без съдебно решение не се приема добре и в самата Европа. Аз съм поел един ангажимент", заяви още министър-председателят.
"Има го и сега, но по начина, по който е изписан, дори в препоръките на Европейския доклад, в много държави би се приел едва ли не като връщане на комунизма. Конфискация без съдебно решение. Да, днес сме ние, няма опасност от нарушаване на демокрацията. Утре ако са други, вземат ти къщата, след две години други ти я върнат, през това време се е разрушила – кой ще я плати?

Но те (в Европа - бел. ред.) са вече толкова наплашени от България през тези 20 години, че казват: „Не, искаме да го има”. Добре, ще го има; ще положим усилия, ще го приемем точно в този вид, макар че и те знаят, че това не е точно така. Във всички правови държави съдът е този, който решава дали си грешен, дали по престъпен начин е придобито това имущество или каквото и да било. Ние сега ще го приведем в действие без съдебно решение”, призна Борисов.

По думите му в България, ако вземеш къщата или имота на някой, всички ще ти ръкопляскат, особено, ако е на комшията.
„Има безспорно такива имоти, които ще бъдат взети, но трябва да има цяла система: публична продан – кой ще го купи? Какво ще стане, ако не го купи – кой ще го пази и с какви пари? Ако са хиляда къщи? Не е толкова лесно, когато взимаш подобни решения”, коментира ще той.

Накрая премиерът даде пример: "Като бях във Варшава, разговарях с моите колеги, които казват – намесете се в съдебната система. Аз ги контрирах с това, че в момента, в който се намеся, те първи ще реагират с – не се намесвайте в съдебната система, тя е независима".

В последния доклад на Европейската комисия от юли беше отправена препоръка спешно да бъде прието законодателство за конфискация на незаконно придобитото имущество въпреки връщането на закона от парламента. Дни преди това, въпреки мнозинството на ГЕРБ и поддържащите ги депутати, Народното събрание отхвърли на първо четене законопроекта за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. В него се предвижда процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато гражданин не може да докаже доходите си. Допустимият праг на разминаване между приходи и имущество се равнява на 400 минимални работни заплати.

От опозицията (Мая Манолова от БСП) заявиха, че никъде в Европа, освен в Ирландия, където имало тероризъм, няма такъв закон.
От ГЕРБ обаче изтъкнаха, че Венецианската комисия го е одобрила, а правосъдният министър Маргарита Попова, която лансира законопроекта, обясни, че той няма да бъде променян, защото е достатъчно добър, но ще се изчака по-подходящ момент за приемането му.

Американският посланик Джемс Уорлик коментира, че е разочарован от отхвърлянето на закона.