Пламъците са на 200-300 метра над скорошния пожар в района на пистата "Витошко лале", уточни за БТА директорът на Природен парк "Витоша" Снежана Петрова. Сигналът е подаден към 11.30 часа.

Първоначално са горели 400 кв. метра сухи треви и торф, но поради силния вятър, огънят е навлязъл в борова гора, съобщиха от "Пожарна безопасност защита на населението". Пожарът е ограничен по два от фронтовете - посока Бистрица и в посока Черни връх, но огънят е обхванал около 40 дка треви и храсти и дървета. Засегната площ постоянно се облива с вода

Действията на около 70 пожарникари и горски служители са затруднени от силния вятър и голямото задимяване. Поискано е съдействие от Министерството на отбраната, вдигнат е един хеликоптер, който ще окаже съдействие в гасенето на огъня.

През нощта на място ще останат дежурни екипи от горски служители и пожарникари.
При пожара от преди няколко дни край пистата "Витошко лале" огънят обхвана 20-30 декара трева, боровинки и малко клек.

След големия пожар на Бистришко бранище през лятото, който дълго време не можеше да бъде загасен, премиерът Бойко Борисов заяви, че ако някой иска да създаде умишлено най-трудното за гасене място, ще подпали именно бранището.

Междувременно от Министерство на отбраната съобщиха, че вертолет Ми-17 от ВВС е започнал действия по гасене на пожар в района на природен парк "Рила" при стриктно спазване на мерките за безопасност, предаде БГНЕС.

В момента горят горски масиви на височина над 2200 метра в района на връх "Равни чал" и хижа "Белмекен", община Костенец. Зареждането на вертолета с вода ще става от язовир "Белмекен". Екипажът е в непрекъсната връзка с представители на "Пожарна безопасност и защита на населението" от МВР.