Сигнал за пожара е бил подаден във великотърновската противопожарна служба, около 14.30 часа, предаде БГНЕС. Пламъците са загасени след неколкочасово интензивно гасене. Основно пожарът е потушен благодарение на включването на петтонен хеликоптер.

Тлеещи огнища най-вероятно ще останат и в следващите няколко дни. Тази нощ дежурни ще останат при мястото на пожара - екипите на два автомобила на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново, един полицейски автомобил и два автомобила на горското стопанство във Велико Търново. Възстановено е и движението по пътя за Шереметя и Горна Оряховица, което бе блокирано заради пожара.

Огънят е тръгнал от запалена в близост суха трева. Пламъците са обхванали около 100 декара борова гора.

На място, освен хеликоптера, бяха и над десет пожарни автомобила, водоноски и пожарникари от Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово и Търговище.

Човешка небрежност е причината за огромния пожар до село Арбанаси. По първоначална информация хора от една от къщите в края на селото почиствали сухи треви и боклуци от двора си. Изхвърлили всичко на купчина недалеч от дома си и я запалили. Огънят обаче бързо подпалил сухите треви по склона край селото. Около 14 часа жители на Арбанаси забелязали пламъците и подали сигнал в пожарната. Незабавно били изпратени два противопожарни автомобили, които предприели гасене в края на селото. Поради високите температури и силния вятър по склона, пламъците много бързо започнали да се разпростират и скоро ситуацията напълно излязла от контрол.

Към 15 часа вече бе мобилизиран целият наличен ресурс на местната пожарна служба. Екипи на "Защита на населението" също се включиха в гасенето с малки пръскачки. Въпреки усилията на огнеборците, пламъците стигнаха до близката борова гора и, по разкази на очевидци, "тя пламнала като факел".

Сформиран е бил кризисен щаб
. Близо 300 доброволци са участвали в гасенето на пожара.