Виждаме как между страните се набеляза надпревара за укрепване на суверенитета. В същото време доскорошните лидери се опитват по всякакъв начин да запазят ролята си на хегемон. Китай вече е икономика номер едно в света, на трето място е Индия. Други държави в Азия и Африка стават все по-активни. Според експертите именно те ще определят глобалната картина в средата на XXI век.

Русия остава един от ключовите играчи в световната търговия въпреки всички пречки и нелегитимни санкции, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум.

Ето какво още каза руският президент:

 • Светът преживява експлозивен технологичен растеж във всички области на живота.
 • Русия е доказала висока степен на готовност за технологична трансформация, променят се финансовият сектор и транспортните услуги. Военният сектор на Русия се нуждае от технологично обновяване.
 • На приятелските държави се падат три четвърти от търговския оборот на Русия.
 • Важно е да се развиват транспортните връзки, за да се усвояват новите пазари. Русия ще обърне специално внимание на южното направление. Става дума за коридорите Север-Юг и Черноморския маршрут. Освен това активно се разработва Северният морски път. Като цяло се прогнозира, че до 2030 г. обемът на трафика по международните транспортни коридори през територията на Русия ще нарасне един път и половина в сравнение с 2021 г.
 • Делът на разплащанията за руския износ в "токсични" валути на недружелюбни държави е намалял наполовина, докато делът на използването на рубли нараства. Москва ще продължи да подобрява сигурността и ефективността на транзакциите в национални валути, включително чрез БРИКС.
 • БРИКС има голям потенциал за присъединяване на нови участници. Москва приветства този стремеж.
 • Според оценката на Световната банка Русия е четвъртата икономика в света по паритет на покупателната способност. Страната е изпреварила Япония.
 • До 2030 г. делът на вноса в Русия трябва да спадне до 17%. Например през 2023 г. този показател е бил 19%, а динамиката е очевидна. Успешен пример е подобряването на производството на месо в агропромишления комплекс. Русия е постигнала пълна самодостатъчност по този показател.
 • До края на настоящото десетилетие делът на квалифицираната заетост на руския пазар на труда трябва да се увеличи. Задачата на системата за развитие на персонала е да осигури такава трансформация. Що се отнася до висшето образование, през следващите десет години в Русия ще се появят 40 студентски кампуса. Работата на университетите, колежите и техникумите ще се оценява по това как ще се търсят техните възпитаници и как ще растат заплатите им.
 • Като се имат предвид демографските предизвикателства и други проблеми, е необходимо да се повиши производителността на труда. Това трябва да стане на нова технологична основа с широко използване на автоматизацията.
 • Днес с увереност можем да кажем, че младото поколение руски предприемачи произвежда продукти, които в много отношения превъзхождат чуждестранните си аналози. Бизнесът вижда, че хората искат да купуват родни стоки.
 • Почти всички местни предприемачи подкрепят участниците в "специалната военна операция", техните семейства и близки. Подобно високо разбиране на социалната мисия и патриотизъм е много ценно и заслужава голямо уважение.
 • Друга важна структурна промяна е свързана с разкриването на потенциала на регионите в Русия. В малките градове и села е важно да се живее комфортно и да се работи при достойни условия. Важно е ресурсите да се концентрират върху обещаващи точки на растеж. Точно такъв подход е предвиден в генералните планове за Далечния изток и Арктика. За силното и дългосрочно развитие на регионите е важно да се премахнат различни ограничения, да се изградят и ремонтират пътища и да се развие инфраструктурата. За тази цел правителството отпуска бюджетни заеми.
 • Семействата, които живеят или искат да си купят жилище в малки градове, ще могат да се възползват от ипотечни кредити при 6 % годишна лихва. Едни и същи условия ще се прилагат във всички региони за всяко семейство, което иска да си построи къща. Това е особено важно за многодетните семейства.
 • Възстановяването на обекти на културното и историческото наследство ще бъде отделна област. До 2030 г. ще трябва да бъдат ремонтирани поне хиляда такива сгради.
 • Развитието на вътрешния туризъм е един от основните приоритети.
 • Минималната работна заплата вече надхвърля жизнения минимум. През 2025 г. тя ще възлиза на 48% от средната заплата, надхвърляйки цифрата от 22 хил. рубли (228 евро). До 2030 г. минималната работна заплата трябва да нарасне до 35 хил. рубли (364 евро) месечно.
 • Русия ще увеличи подкрепата си за положителни промени в обществото и икономиката. Това е фокусът на дългосрочните планове на властите. В тази връзка Русия е отворена за сътрудничество в различни области, каза в заключение Владимир Путин.

Отрязана от Запада, Русия предлага на главния си инвестиционен форум в Санкт Петербург - град, основан като прозорец към Европа, икономиката си на стойност 2 трилиона долара на гиганти като Китай и Саудитска Арабия, а в дългосрочен план - и на страни като Зимбабве и Афганистан, предава Ройтерс. Конфликтът в Украйна предизвика най-големите сътресения в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза през 1962 г., а западните санкции принудиха Русия да извърши революция в икономическите отношения, която се случва веднъж на сто години.

Откакто Петър Велики полага основите на съвременната руска държава и превръща Санкт Петербург в столица в началото на XVIII в., руските управници са гледали на Запада като към източник на технологии, инвестиции и идеи.

Конфликтът в Украйна принуди президента Владимир Путин да се обърне към Азия и останалата част от незападния свят на фона на това, което Кремъл смята за икономическа блокада от страна на Съединените щати и техните европейски съюзници. Западните санкции обаче не са подкопали руската икономика, а Москва укрепва връзките си с Китай, големите регионални сили в Близкия изток, Африка и Латинска Америка. Не е съвсем ясно колко пари са готови да инвестират тези държави в руската икономика и на каква цена. Все още не са обявени сделки на високо равнище. Но руските официални лица казват, че всичко е едва в началото и че отношенията със Запада са развалени за едно поколение.