Датската премиерка Мете Фредериксен е в шок, след като беше нападната и ударена от мъж на площад в центъра на Копенхаген в петък вечерта, съобщи осведомителната агенция Рицау, като се позова на полицията и канцеларията на министър-председателя. Това предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

След нападението мъжът е бил арестуван, допълни Рицау.  Датската полиция не дава повече информация за атаката.

Кабинетът на премиерката заяви, че тя е била "шокирана" след нападението. Не е ясно дали е била ранена.

"Датският министър-председател Мете Фредериксен днес беше нападната и удряна от мъж на улица "Култорвет" в Копенхаген. Мете, естествено, е шокирана от нападението. Трябва да кажа, че това шокира и всички нас, които сме й близки", заяви министърът на околната среда Магнус Хойник в социалната мрежа "X".

Мъжът подгонил Фредериксен и я ударил няколко пъти по главата.

"Подобно нещо не трябва да се случва в нашата красива, сигурна и свободна страна. Всички имаме отговорност да се грижим един за друг и за ценностите, върху които е изградена нашата страна. Полицията е арестувала мъж за нападението", пише още Магнус Хойник.

Мотивите на нападателя все още не са известни.

46-годишната Мете Фредериксен е датски политик от партията Социалдемократи. През 2019 година стана министър-председател начело на лявоцентристка коалиция. След предсрочни избори през 2022 година оглави второ правителство с промени в коалицията.

Нападението срещу Фредериксен се случва два дни преди датчаните да се отправят към урните на изборите за ЕС, отбелязва "Политико".

Насилието се превърна в гореща тема в цяла Европа по време на кампанията. Премиерът на Словакия Роберт Фицо се възстановява от опит за убийство от въоръжен мъж, докато евродепутатът социалдемократ Матиас Еке беше бит по време на кампания в Германия.

Политик от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е бил намушкан във вторник от заподозрян, използващ макетен нож в Манхайм в югозападната част на страната, според полицията.