Президентът Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че Франция ще изпрати изтребители Mirage 2000 на Украйна, което изглежда като значително увеличение на пряката военна подкрепа на страната му за Киев.

"Утре ще поставим началото на ново сътрудничество и ще обявим прехвърлянето на [изтребители] Mirage 2000, които ще помагат на Украйна да защити небето си", заяви Макрон по време на интервю за телевизионния канал TF1, което съвпадна с началото на официалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски.

Френският президент също така заяви, че украинци ще се обучават във Франция в продължение на пет-шест месеца още това лято, като целта е да бъдат обучени 4500 военни. "Винаги сме имали една и съща философия, помагаме на украинците да се бият", каза той.

Франция ще предаде изтребители Mirage 2000-5 (модернизирана версия) на Украйна. Броят на изтребителите не се посочва (според някои публикации става дума за 5 машини). Пилотите ще се обучават във Франция. В Украйна няма да има френски инструктори.

Макрон и преди това е заявявал за намерението си да изпрати френски инструктори в Украйна. Но засега става дума за обучение на украинци във Франция и не се говори за изпращане на инструктори. На въпроса дали е готов по принцип да изпрати инструктори в Украйна Макрон отговори - един вид да, но трябва да се решат определени въпроси.

"Това, което трябва да се запитаме, е дали това няма да доведе до ескалация. Отговорът е "не". Обучението на някого в западната зона, която е свободна зона в Украйна, не е агресивно спрямо Русия. Но това е фактор за ескалация, ако те са мишена и бъдат убити. Но защо това само по себе си трябва да е фактор за ескалация? Като се има предвид, че днес имаме сънародници в Украйна, които не са войници", каза Макрон.

Досега Франция се възпираше да прати изтребители на Украйна с аргумента, че Киев трябва да се съсредоточи върху получаването и обучението на F-16, които са по-разпространени от Mirage, произвеждани от френския оръжеен производител Dassault.

Президентът на Украйна е във Франция, за да участва в 80-годишнината от честванията на Деня Д, които събраха ветерани и световни лидери от съюзническите държави на плажовете в Нормандия. Президентът на САЩ Джо Байдън и Макрон направиха сравнение между борбата срещу нацизма през Втората световна война и днешната борба на Украйна срещу руската инвазия.

Днес Зеленски ще се срещне с френски производители на отбранителни продукти, ще направи обръщение към Националното събрание на Франция и ще разговаря с френския президент.

Преди вчерашната среща в Нормандия Макрон е предложил на Байдън в телефонен разговор да изпрати западни инструктори в Украйна, но американският президент не го е подкрепил, пише "Политико", като цитира свои източници.

Байдън изразил загриженост, че те могат да бъдат ударени, което да доведе до ескалация. Разговорът е приключил без никакво решение.

Засега Макрон обеща изтребители и разреши френски ракети да поразяват руска територия. Очаква се Франция и Украйна да подпишат две споразумения, които предвиждат отпускането на 650 млн. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства за Киев в подкрепа на местните власти и критичната инфраструктура.

Mirage 2000-5 е изтребител от четвърто поколение, който е на въоръжение от 1985 г. насам. Във Франция той се смята за остарял - производствените му линии са спрени, а Mirage постепенно се заменя с по-модерния изтребител Rafale, който постъпва на въоръжение през 2004 г.

Въпреки това Mirage все още остава в редиците на френските военновъздушни сили, както и на редица други държави в Азия, Европа и Латинска Америка.

Версията Mirage 2000-5, която е обещана на Украйна, е модернизирана в края на 90-те години на миналия век. Тя се отличава с подобрен радар за проследяване на цели. Задачата на тази версия на Mirage е да прехваща свръхзвукови цели на големи височини.

По-късно на модификацията Mirage 2000-5 е добавено оборудване за нанасяне на удари по земни цели. Той може, наред с другото, да хвърля бомби и да използва ракети "въздух-земя" като Storm Shadow и Scalp.

Mirage 2000-5 и F-16 са машини, сходни по предназначение и характеристики. И двете представляват четвъртото поколение изтребители на НАТО. В същото време френските самолети се смятат за по-добри. Тайван, който разполага и с двата типа изтребители, проведе тренировъчно сражение между тях през 2023 г. по схема 4 срещу 4. В крайна сметка всички F-16 са свалени условно, а само един от Миражите е повреден.

В статията в местните медии, в която се съобщава за това, се казва, че френските самолети са по-добри в прехващането на цели на голяма височина.

Но въпросът е колко такива самолета ще прехвърли Франция на Украйна и в какъв срок, пише украинското издание "Страна".

Макрон не съобщи точния брой на самолетите, но заяви, че обучението на украинските пилоти ще приключи до края на годината. Тогава очевидно ще бъдат предадени и самолетите. Това означава, че сраженията от лятно-есенната кампания ще се проведат без френските изтребители. По всичко личи, че тези машини няма да бъдат доставени на Украйна преди изборите в САЩ, чийто изход може сериозно да повлияе на хода на войната, пише още изданието.