Централно командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че е възстановило временния кей на брега на ивицата Газа, което ще позволи доставката на хуманитарна помощ за палестинския анклав, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"В близките няколко дни Централно командване на въоръжените сили на САЩ ще улесни придвижването на жизненоважни храни и други спешни доставки в подкрепа на Американската агенция за международно развитие (USAID)", се казва в изявлението.

САЩ, които са основният военен поддръжник на Израел, изградиха временния кей на брега край Газа в средата на май в условия на строги ограничения, наложени от Израел върху сухопътните доставки на помощи за палестинската територия, опустошена по време на продължаващата вече осем месеца война, отбелязва Франс прес.

По данни на американските военни през него са били доставени около 1000 тона помощи. След една седмица доставките обаче бяха преустановени поради щети, причинени от буря. Четири плавателни съда на американската армия, използвани на временния кей, заседнаха на плитчина поради бурното море.

Временният пристан е ремонтиран в израелския пристанищен град Ашдод, а днес е било върнат на място, отбелязва Франс прес.

По данни на ООН почти всички 2,4 милиона жители на ивицата Газа са били разселени в резултат на сраженията и бомбардировките и не разполагат с достатъчно храна, като съществува риск от масов глад.