Мащабна операция на ГДБОП се провежда в няколко града у нас, съобщи БНР като се позовава на свои източници.

Операцията е свързана с трафик на дрога. Става дума за канал за пренос на наркотици през границата.

Трафикът е извършван от България към Турция. Според източници на NOVA дрогата е спускана на територията на югоизточната ни съседка с малки самолети и вертолет.

Към момента няма информация дали има задържани. Проверяват се криминално проявени лица на различни места в страната.

На този етап от МВР не коментират акцията.

Методът за трансфер на наркотици с малки самолети е добре известен от години насам, но едва наскоро е използван за първи път в тази част на света. Миналата година става известен подобен случай за трансфер на наркотици в Турция, който е бил осуетен от жандармерията в град Къркларели. Тогава турските медии съобщиха, че самолет "Чесна" е преминава българо-турската граница с полет на ниска височина, след което изхвърля пратка с наркотици. Случката се разиграва през 2020 година, но чак през януари 2023 г. бе разсекретена от турски медии и информацията стана публична. Схемата е проста - стоката се изхвърля от самолет, приема се на земята от друг замесен в схемата и се откарва до място за разпределяне до по-малки играчи. Малкият самолет навлиза от България в Турция като се отправя към предварително зададени от дилърите на стоката координати. Опитът се оказва неуспешен, тъй като полицията в Къркларели работи по сигнал на местен фермер, който вижда как пликът бива изхвърлен от самолета. След няколко месеца разследвания са арестувани пет човека, между които и трима българи. Може би черната S-класа, с която наземният дилър е трябвало да приеме стоката, не е била най-разумният избор за превозно средство. Полицията в Турция успява да хване следа, която я отвежда до обекти в района Одрин и други градове. Иззети са общо над 103 килограма наркотици, които се оценяват на приблизително 650 000 евро. 

Почеркът на летенето на наркотрафикантите напомня полета на мистериозния самолет от Литва през няколко европейски държави до България. Машината беше изоставена на летище "Буховци" между Търговище и Шумен, а българските власти запазиха мълчание след първоначалното огласяване на случая.