От скалата, която рейнджърите от американската армия са щурмували преди 80 години в Деня на десанта в Нормандия, американският президент Джо Байдън сравни днес заплахите, които е представлявала нацистка Германия, с тези, пред които е изправен светът днес - от диктатори и авторитаризъм, и призова американците да се противопоставят на изолационизма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Речта на Байдън в Нормандия е втората в рамките на няколко дни и имаше за цел да засили подкрепата за Украйна. Байдън заяви, че американските рейнджъри, които са се сражавали в онзи паметен ден, биха искали американците да бранят свободата.

"Съмнява ли се някой, че те биха искали Америка да се изправи срещу агресията на Путин тук, в Европа, днес? Кой може да вярва, че тези рейнджъри биха искали Америка да се изолира днес? /.../ Кой може да се съмнява, че те биха направили всичко, за да победят идеологиите на омразата днес?" - попита той.

Байдън така и не спомена съперника си от Републиканската партия за изборите на 5 ноември Доналд Тръмп, но в речта си разкритикува склонността на бившия президент към изолационизъм.

"Най-естественият инстинкт е да се оттеглим, за да бъдем егоисти, да налагаме волята си на другите. Да завземем властта, никога да не се отказваме", каза Байдън в очевидна препратка към Тръмп.

Байдън призова американците да си спомнят за рейнджърите, чиито драматичен героизъм в Деня на десанта в Нормандия помогна за успеха на операция "Овърлорд".

"Когато се събираме тук днес, не е само за да почетем тези, които проявиха такава забележителна храброст в онзи ден, 6 юни 1944 г.", каза Байдън и добави: "То е, за да чуем ехото на техните гласове. За да ги чуем. ... Те не искат от нас да се катерим по тези скали. Те ни молят да останем верни на това, което представлява Америка".

"Отказвам да вярвам, че величието на Америка е останало в миналото", заяви американският президент.