Украйна получи зелена светлина да използва западни оръжия и за удари по цели на руска територия: след дълго колебание Киев получи такова разрешение от САЩ и Германия - за предоставени от тях оръжия. А Нидерландия и Дания се съгласиха да позволят на украинците да използват по този начин и изтребителите F-16, които те скоро ще им предоставят. Разрешението е "в рамките на международното право", тоест допустимо е с оглед на нуждата Украйна да може да се защитава от руските нападения. Западните партньори не са единодушни по този въпрос заради заплахите на руския президент, че може да посегне към ядрения си арсенал.

"Пейтриът" от Германия срещу руските авиационни бомби

Берлин е предоставил на Киев две батареи "Пейтриът", които са от една от най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. "Сега е напълно възможно тези установки да бъдат използвани в района на Харков и над руска територия. Те са много подходящи за противодействие на руските самолети, от които се изстрелват ужасните управляеми авиобомби", заяви за АРД германският генерал Кристиан Фройдинг, който отговаря за предоставяната от Бундесвера помощ на Украйна.

Особено разрушителни са управляемите бомби, които самолетите изстрелват още над руска територия. Москва все по-често използва тези бомби, тъй като те са много по-евтини от високоточните крилати ракети. Но поради своята неточност тези авиационни бомби представляват огромна опасност за цивилното население. Най-големите от тях унищожават всичко наоколо в радиус от няколкостотин метра.

Ще е възможно да се свалят руски самолети

В интервю за ДВ експертът в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) Густав Гресел определя системите земя-въздух "Пейтриът" като ключовото оръжие, предоставено от Германия, чието разширено използване на руска територия би имало най-голямо въздействие върху хода на военните действия. "Ако тези системи се използват за защита на Харков и други погранични градове, те могат да свалят руски самолети от другата страна на границата, още преди те да успеят да хвърлят управляемите си бомби", отбеляза той. Военният експерт добавя, че самолетите, използвани за нанасянето на удари с авиационни бомби, са уязвими за наземни ПВО-системи като "Пейтриът".

Управляемите, наричани още планиращи бомби, могат да летят на разстояние до 70 километра, обяснява авиационният експерт Валерий Романенко пред ДВ. Следователно, ако системите "Пейтриът" са разположени в близост до руската граница, руските самолети ще трябва да летят в обсега на украинските системи за противовъздушна отбрана, за да хвърлят тези бомби.

"Нито една съветска ПВО система от тези в Украйна не може да сваля самолети, носещи управляеми авиобомби, тъй като не разполага с достатъчно голям обсег на действие. "Пейтриът" обаче са в състояние, тъй като техният обсег на действие достига 160 километра", уточнява Романенко. А Густав Гресел предупреждава да се въздържаме от прекалено високи очаквания, тъй като тук роля играят редица фактори, които в крайна сметка могат да намалят значително далекобойността на ракетите, изстрелвани от "Пейтриът".

Основният проблем на украинците е, че те разполагат само с няколко такива ракетни установки, една част от които пазят Киев от руски ракетни нападения. Украинският президент Зеленски нееднократно е казвал, че страната се нуждае от поне 25 ПВО-системи "Пейтриът", за да бъде покрита цялата територия на Украйна. А експерти посочват, че най-разумното им използване в условията на недостиг на системи за противовъздушна отбрана е за защита на големите градове и на ключови обекти от критичната инфраструктура.

"Пейтриът" в близост до фронтовата линия и рисковете

Густав Гресел отбелязва, че ако такива ПВО-системи бъдат разположени в близост до фронтовата линия, те могат лесно да бъдат отрити от руски шпионски дронове, като Orlan, а след това да бъдат атакувани от дронове камикадзе с голям обсег на действие, например Lancet.

"Проблемът с батареите "Пейтриът" е, че те са големи и трудно се маскират", казва Гресел. А евентуална загуба на някоя от тези установки би била много болезнена за украинците от гледна точка на високата им цена и крайно недостатъчния им брой.

След като до края на годината пристигнат самолетите F-16, те ще могат да поемат охраната на някои райони в страната и да бъдат освободени капацитети за защитата на Харков със системи "Пейтриът". Ракетите "въздух-въздух" могат ефективно да свалят крилати ракети и да покриват значителни територии. Засега приоритетна цел на украинските въоръжени сили си остават руските зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-400 близо до фронтовата линия.

Първа унищожена цел на руска територия?

В понеделник украински военни блогъри разпространиха видео запис, на който се вижда как ракета поразява руска зенитна система С-400 - вероятно в Белгородска област. След анализ на наличния снимков и филмов материал от мястото на удара експерти на специализираното издание Defence Express са установили, че за нападението са били използвани американски ракети GMLRS, изстреляни от системата за залпов огън HIMARS. Тези ракети са оборудвани с волфрамови топчета, които се разпръскват на голямо разстояние при поразяване на целта. Атова дава възможност за поразяване едновременно на няколко единици оборудване. Това вероятно обяснява и защо при този удар са били неутрализирани и радари - освен пусковите установки на батареята С-400, добавят от Defence Express.

Волфганг Рихтер, анализатор в базираната в Берлин Фондация за наука и политика, заяви пред ДВ, че други потенциални цели за нанасяне на удари от другата страна на границата включват транспортни центрове, логистични съоръжения и щабове, както и артилерийски позиции. "Ако говорим за военновъздушни бази или пунктове за изстрелване на ракети, биха могли да се използват френско-британски ракети Scalp/Storm Shadow. Те се изстрелват от самолети, които могат да се доближат до границата", отбеляза Рихтер.

Удари с украински дронове камикадзе?

Германският експерт обаче предупреждава, че ракетни удари със западно оръжие дълбоко в тила на руснаците могат да доведат до пряка конфронтация между Запада и Москва. Затова според него това не е особено целесъобразно. В тази връзка той припомня някои успешни нападения на украинците с дронове камикадзе собствено производство.

Густав Гресел също смята руските С-300 и С-400 в близост до границата за приоритетни цели. Освен опасност за украинските самолети, тези системи представляват сериозна заплаха и за цивилното население в украинските градове близо до границата. Руснаците вече неколкократно използваха тези системи в режим "земя-земя" за удари по Харков. Като се има предвид свръхвисоката скорост на тези балистични ракети и малкото разстояние на Харков от границата, опустошителните взривове изненадват цивилното население - понякога дори още преди да се задейства алармата, отбелязва военният наблюдател.

Гресел отбелязва и още нещо важно - че сега е моментът украинците да се опитат да унищожат най-голям брой цели, тъй като се предполага, че през следващите седмици Русия ще се адаптира към новата ситуация на фронта, настъпила след даването на разрешение за извършване на удари със западни оръжия и на руска територия. "В бъдеще руснаците вече няма да подхождат така лекомислено с ресурсите си", обобщава германският експерт.

 

Материалът е публикван ТУК>>