Вътрешният министър Калин Стоянов определи като некомпетентна, непрофесионална и неадекватна реакцията на полицая използвал оръжие срещу младеж в Плевен след неподчинение на сигнал за проверка.

Ръководителят на МВР каза още, че тече проверка и се изясняват твърденията и на двете страни, предаде БНТ. Той заяви, че е разговарял с бащата на момчето и го е уверил, че всеки ще си понесе отговорността.

Над 300 сигнала за изборни престъпления и повече от 80 досъдебни производства е равносметката за МВР до момента. Практиката показва, че с наближаването на деня на вота скача цената за един глас, коментира  Стоянов.

Днес вътрешният министър награди служители на ГДБОП - Сливен, които придобили информация и участвали активно в разплитането на сложна схема за източване на социални помощи във Великобритания, заради което там вече има осъдени българи.

Благодарение на нея няколко хиляди души са взимали по около 2000 паунда. Във вестник "Таймс" излезе статия със заглавие "Британската нация дължи благодарност и рицарско звание на сливенския инспектор Васил Панайотов". В нея се посочва, че инспектор Васил Панайотов и екипът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в Сливен, начело с главен инспектор Слав Добрев са разкрили мащабната схема за измами със социални помощи във Великобритания, надхвърляща 53 милиона паунда.

Награденият екип от ГДБОП, попаднал на следите на измамата за 54 млн. паунда във Великобритания

Снимка: МВР

"Става дума за сложна и мащабна схема", каза Калин Стоянов. Той посочи, че още в началото е постъпила и информация, че нали сънародници купуват имоти и водят охолен живот, без да имат легален доход. По данни на властите в Лондон са източени близо 54 милиона паунда, посочи Стоянов.

На церемония министърът на вътрешните работи връчи специалните отличия на служителите на териториално звено "Борба с организираната престъпност" в Сливен главен инспектор Слав Добрев и инспекторите Васил Панайотов, Десислав Славов, Васил Ранков, Тодор Ников, Атанас Делев, Павлин Проданов и Димитър Ганев.

По случая във Великобритания вече има осъдени петима българи, членове на организираната престъпна група.