Пет провокативни изображения с графити се появиха днес по улиците на Париж. Те са изрисувани с червена боя с размери 30 на 30 см, изобразяващи ковчези с надпис: "Френски войник в Украйна". Това съобщи полицейски източник пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве, предаде БТА.

Графитите са били изрисувани със спрей на няколко места в 7-и район на френската столица, включително върху стена на жилищен блок.

Според източник от съдебната система щетите от подобни действия се считат за незначителни и затова се наказват с глоба. Ето защо на този етап не е започнало разследване.

Неназована група пое отговорност за акцията и съобщи за наличието на подобни графити и на други места в Париж.

Групата посочва, че е изрисувала графитите в отговор на "неадекватните действия на френските власти спрямо активистите, поставили ковчези в подножието на Айфеловата кула".

Пет ковчега бяха открити миналата събота в подножието на Айфеловата кула, с френски трикольори и надпис: "Френски войници, загинали в Украйна". Разследващите установиха пряка връзка между случая с червените ръце в мемориала на Холокоста и този с тези ковчези. По случая с ковчезите бяха задържани трима души, сред които и един българин.

В последно време се увеличават предупрежденията за руска намеса в Европа, включително в избори. Тази година се разпространяват и фалшиви твърдения за присъствие на френски войски в Украйна - нещо, което Париж отрече.

Иначе дипломати заявиха по-рано тази седмица, че Франция може да изпрати скоро в Украйна военни инструктори.

В началото на миналия месец френският президент Еманюел Макрон повтори идеята си от февруари за евентуално разполагане на западни войски в Украйна, ако Русия постигне пробив на фронта и Киев поиска да бъдат изпратени военни.

Междувременно на пресконференция в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски Макрон каза, че иска да "финализира коалиция" от държави, готови да изпратят военни инструктори в Украйна.

"Няколко от нашите партньори вече дадоха съгласието си" (без да споменава кои) и "ще използваме следващите дни, за да финализираме коалиция", каза френският президент, определяйки искането на Украйна като "легитимно". Той отговори и на изявлението на говорителя на руското посолство във Франция, че тези инструктори ще бъдат "легитимна цел". "Какви ще бъдем ние, ако се поддадем на призиви или заплахи от страна на Русия?", отвърна Макрон, цитиран от АФП и БТА.